De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Haagse politie legt
het af tegen maffia

Van onze Haagse redactie

   
 

DEN HAAG - De Haagse politie dreigt op straat haar gezag kwijt te raken omdat zij te weinig optreedt tegen de maffia-bendes die in de Hofstad illegalen afpersen en uitbuiten. Deze noodkreet slaakt de Haagse burgemeester Wim Deetman in een notitie over de uitbuiting van illegalen, die is bestemd voor de gemeenteraad.

Volgens de eerste burger van Den Haag, tevens beheerder van het politiekorps, houden internationaal opererende criminele organisaties zich in de Haagse wijken waar veel illegalen wonen, zoals Transvaal, bezig met mensensmokkel, prostitutie, gokken en illegale tewerkstelling via uitzendbureaus en agrarische bedrijven zonder dat de politie afdoende ingrijpt.

"Deze problematiek staat bij de politie (nog) niet hoog op de agenda", schrijft Deetman, volgens wie er duizenden illegalen in zijn stad wonen. "Als de huidige tendens zich doorzet, dreigt het gevaar dat de politie het gezag op straat kwijtraakt." Hij wijst ook op de bouwvallige pensions waar de illegalen vaak tegen woekerhuren door de bendes worden gehuisvest en waar volgens hem onveilige en onhygiënische toestanden heersen.

Brandbrief

De burgervader onderstreept dat het probleem van de maffia-bendes die illegalen uitbuiten een internationaal vraagstuk is dat de gemeente en de politie van Den Haag niet alleen aankunnen maar om een landelijke, zelfs Europese aanpak vraagt.

De Haagse gemeenteraad is verontrust door de brandbrief van Deetman. "De politie moet deze problematiek onmiddellijk met voorrang aanpakken", aldus CDA-fractievoorzitter Ries Smits. "We kunnen wel op Europa gaan zitten wachten, maar dan gebeurt er niets. In Den Haag moeten we onze eigen prioriteiten stellen." Ook VVD-voorman Peter Smit meent dat de Hofstad zelf iets moet doen. "We kunnen ons niet veroorloven dat er zwarte gaten in de stad vallen", zegt de liberaal.

De Haagse politie wil niet op kwestie reageren. "We wachten tot de gemeenteraad de notitie heeft besproken", aldus een woordvoerster.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.