De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politie Amsterdam
is het geweld beu

   
 

door Tjerk de Vries AMSTERDAM - Na een nieuwe geweldsgolf tegen Amsterdamse agenten is de maat voor justitie en de politietop vol. Hoofdcommissaris Jelle Kuiper zegt "des duivels" te zijn en kondigt drastische maatregelen aan.

"We moeten ons maar eens gaan beraden over een andere wijze van werken", zegt Kuiper in een gesprek met deze krant. "We zijn nu altijd netjes en beleefd naar de burgers toe, staan open voor mensen en zijn makkelijk benaderbaar. Dat moeten we misschien maar gaan veranderen. Harder worden. Ik ga daar over nadenken, want mijn agenten lopen te veel risico. Ik vind het jammer als we ons anders moeten gaan opstellen tegenover het publiek, maar ik kan niet mijn mensen in elkaar laten slaan", aldus een woedende politiechef.

Het geweld tegen politiemensen loopt de laatste tijd de spuigaten uit. Justitie tolereert het ook niet meer en heeft de straffen fors verzwaard.

De man die maandag op het Leidseplein een sigaret in het oog van een agente stak, moet daarom in ieder geval nog tien dagen achter slot en grendel blijven zitten alvorens hij wordt berecht. "En ik hoop dat hij een nog veel zwaardere straf gaat krijgen," zegt Kuiper. "Er moeten signalen worden afgegeven."

Eergisteren was opnieuw een agent slachtoffer van geweld. De agent raakte zwaargewond aan zijn hoofd, nadat hij op het Stationsplein door een 32-jarige man met een steen werd bekogeld. De politieman is gisteren geopereerd aan een verbrijzeld jukbeen.

"Ik ben heel wat gewend", stelt hoofdcommissaris Kuiper, "maar hier schrik ik echt van. Ik ben des duivels en dat mag iedereen weten. Mensen gaan nu ver over de schreef. Er is allemaal opgekropte agressie en de mensen laten zich niet meer corrigeren door de politie. Politiemensen wordt geleerd zich altijd netjes te gedragen. Maar de burgers doen dit niet allemaal. Mijn agenten lopen rare risico's. Te grote risico's."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.