De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Handbalsters overleven poule ondanks twee nederlagen
   
 

BOLZANO - Eindelijk waren er blije gezichten. Na drie wedstrijden met tegenvallende resultaten, met slechts een punt als gevolg, was er slechts één medicijn mogelijk om de kater weg te werken. Dat middel heette een zege op Macedonië. Een overtuigend Oranje liet de tegenstander met 29-24 kansloos. De nederlaag van gisteren tegen olympisch kampioen Denemarken (16-23) deed niet meer ter zake. Kwalificatie voor de achtste finale was door de nederlaag van Oekraïne tegen Frankrijk (25-33) vooraf al een feit.

Tegen Macedonië had bondscoach Bert Bouwer voor het eerst een plaats ingeruimd voor Nicole Heuwekemeijer en dat legde Oranje bepaald geen windeieren. De beweeglijkheid van de 32-jarige linkeropbouwster bleek het breekijzer tegen het statische Macedonië, maar ook het perfect functionerende middenblok dat cirkelloopster Velkova volledig uitschakelde was een grote bijdrage aan de zelfverzekerdheid van Oranje. Toen Macedonië terugkwam van 3-6 naar 8-8 sloeg de angst alsnog even toe, maar een tussensprint van 8-1 in tien minuten bracht het duel voor de rust al in veilige haven.

Nederland verkeerde na de pauze eindelijk eens in de gelegenheid vrijuit en frivoler te kunnen spelen. Na afloop was de opluchting van de gezichten af te lezen. "Heerlijk, eindelijk speelden we een keer heel fatsoenlijk. Dit voelt echt bevrijdend", beschreef de zesmaal trefzekere Olga Assink het gevoel van het hele team. Voor Heuwekemeijer was het duel ook nog op een andere manier bevrijdend. "Na drie duels langs de kant kon ik nu eindelijk de spanning van me afspelen. Ik was niet overdreven nerveus, ik had besloten gewoon op mijn ervaring te vertrouwen. Deze wedstrijd was goed voor mijn vertrouwen en dat van het hele team."

De afsluitende groepswedstrijd tegen Denemarken was voor de eindstand in de poule niet meer van belang, maar voor Bouwer en het team wel. "Een lekkere wedstrijd tegen Denemarken was de manier om ons in het toernooi te spelen en de automatismen aan te scherpen." Maar die functie kreeg het duel dus niet. Nederland verzuimde wederom veel kansen te benutten, terwijl ook de Denen, zonder sterspelers Kiaerskou en Vestergaard, niet geweldig acteerden. Bouwer besloot na de pauze (7-10) tot experimenteren, maar dat leidde ook al niet tot het gewenste resultaat. "Eens te meer is gebleken dat we alleen goed spelen wanneer we honderd procent geconcentreerd zijn. We verkeren niet in de luxe dat we, net als de Denen, kunnen terugvallen op andere speelsters dan het basiszevental."

Voor Oranje moet het duel tegen Macedonië dan maar de opsteker vormen voor de wedstrijd tegen Zweden, dat als verrassende nummer 1 in poule B morgen de tegenstander van Nederland is. Omdat de enkelblessure van Elly-An de Boer haar spelen op dit WK verder onmogelijk maakt, Ana Razdorov nog weinig rendement heeft getoond en van de te schuchtere Sylvia Hofman nog geen hoofdrol verwacht mag worden, kan routinier Heuwekemeijer wel eens de sleutel zijn om de deur naar het succes op dit WK te openen.

Want, wat Nederland twee jaar geleden overkomen is door als groepseerste in de kruiswedstrijd door nummer vier Roemenië te worden uitgeschakeld, zou nu wel eens in Oranjes voordeel kunnen uitvallen. Mocht Nederland kunnen vlammen tegen Zweden dan staat voor de kwartfinale namelijk Joegoslavië op de rol, net als Zweden een tegenstander van hetzelfde niveau als Nederland. Nu de uitkomst van de loting dus gunstig lijkt, is het zaak om, in tegenstelling met WK van twee jaar geleden, de goede wedstrijden op het juiste moment te spelen. Dan kan het tweede WK voor Nederland nog wel eens een memorabele gebeurtenis worden. Maar dan zal er vooral beter met de geboden kansen moeten worden omgegaan dan tegen Denemarken het geval was. Bolzano. WK vrouwen. Groep A: Nederland - Macedonië 29-24 (16-9). Scores Nederland: Mulder 6, Assink 6, Heuwekemeijer 5, Burgers 5, Feijen 2, Pusic 2, Roelofsen 1, Lamein 1, Van der Wissel 1. Frankrijk - China 29-18 (13-9), Denemarken - Oekraïne 30-16 (17-7). Nederland - Denemarken 16-23 (7-10). Scores Nederland: Assink 6, Heuwekemeijer 3, Pusic 3, Lamein 1, Roelofsen 1, Burgers 1, Van der Wissel 1. China - Macedonië 32-25 (15-15), Frankrijk - Oekraïne 33-25 (17-13).

Eindstand (eerste vier naar achtste finales): 1. Denemarken 5-10, 2. Frankrijk 5-8, 3. China 5-6, 4. Nederland 5-3, 5. Oekraïne 5-2, 6. Macedonië 5-1. Nederland in achtste finales tegen Zweden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.