ARNHEM - Tob Swelheim (63) is niet langer meer de baas van Nuon. Dit weekeinde werd de markante en omstreden bestuursvoorzitter uitgezwaaid door zijn 10.000 medewerkers, vrienden en genodigden. De kosten volgens betrouwbare Nuon-bronnen: zo'n slordige 750.000.

|
Tob Swelheim (63) is niet langer meer de baas van Nuon.
|
Ironisch genoeg werd het afscheidsfeest gehouden in de Arnhemse Gelredome, de symbolische boksring waarin Swelheim de afgelopen jaren diverse rake klappen opliep. Zijn afscheidsrede daarentegen verwoordde echter alleen een triomftocht waarin hij veertien jaar lang het beleid van Nuon bepaalde. Hij meldde zijn massapubliek dat onder zijn leiderschap "de provinciale nutsinstelling is uitgegroeid tot een global player".
Maar was zijn vertrek nou wel of niet gedwongen? Die vraag bleef onbeantwoord. De rol die de Nuon-bestuursvoorzitter heeft gespeeld bij de affaires rondom voetbalclub Vitesse en Gelredome, blijft controversieel. Insiders geloven dat het aangekondigde vertrek in september van dit jaar, wel degelijk alles te maken had met de cruciale voetbalsoap rondom Vitesse en zijn vermeende rol in de coup tegen ex-Vitessevoorzitter Karel Aalbers. Dat het afscheid van Swelheim uitgerekend in het Gelredome plaatsvond, werd door velen daarom opmerkelijk genoemd. Juist dit Arnhemse stadion heeft Tob Swelheim's loopbaan beschadigd.
De topman regelde veel zaakjes op eigen houtje. Dat leidde uiteindelijk tot bizarre conflicten. Behalve het gegeven dat Nuon 15 miljoen in het bijna failliete stadion stak, heeft Swelheim zich hoogstpersoonlijk bemoeid met transfers, juridische conflicten en nieuwe geldleningen van Vitesse.
Zo regelde Swelheim vlak na de afzettingsprocedure van ex-voorzitter Karel Aalbers een overbruggingskrediet van 27 miljoen. Nog geen jaar later werd bekend dat onder zijn bewind alle banden met Vitesse werden verbroken. Daarnaast regelde Swelheim, namens Nuon, in ruil voor 90.000 belastende verklaringen tegen Aalbers. Dit had tot gevolg dat diverse topbestuurders van de energiegigant maandenlang met de dood werden bedreigd.
Het tijdperk van de beeldbepalende Swelheim is hoe dan ook definitief voorbij. Nuon zal vanaf 1 januari 2002 geleid worden door de 54-jarige Ludo van Halderen die recentelijk werkzaam was bij Electrabel Nederland. Een man met een duidelijke vastomlijnde, strategische visie. Met zijn benoeming kiest Nuon nadrukkelijk voor continuïteit. Hij heeft zich als belangrijkste opgave gesteld om de energieleverancier verder te positioneren in de Europese energie- en watermarkt onder meer door strategische allianties.
De aftredende bestuursvoorzitter luidde tegelijkertijd een nieuw tijdperk in waarbij de energieleverancier zich op internationale markten gaat richten. Om het vertrek van Swelheim even groots en meeslepend te laten zijn, werden voor het megafestijn internationale artiesten uit de VS overgevlogen, waaronder de Blues Brothers. Ook de populaire Nederlandse popband K-otic was van de partij.