AMSTERDAM - Echografie bij zwangere vrouwen veroorzaakt mogelijk subtiele hersenbeschadigingen bij ongeboren baby's. Dat stellen Zweedse onderzoekers, die onderzoek hebben gedaan naar de effecten van ultrasoon geluid op ongeboren baby's.
Zweedse wetenschappers vergeleken zevenduizend mannen van wie de moeder een buikscan had ondergaan, met 170.000 mannen bij wie dat niet het geval was. Met het onderzoek wilden de wetenschappers het verschil in linkshandigheid verklaren.
Volgens de wetenschappers maken jongens bij wie de moeder een buikscan heeft ondergaan 30 procent meer kans linkshandig te worden. Het grootste verschil werd ontdekt bij mannen die na 1975 zijn geboren, toen een tweede buikscan werd geïntroduceerd. Bij deze groep was 32 procent linkshandig.
Linkshandigheid is genetisch bepaald. De kans dat twee linkshandige ouders een linkshandig kind krijgen, bedraagt 35 procent terwijl dit bij twee rechtshandige ouders slechts 9 procent is. Wanneer linkshandigheid boven deze percentages uitkomt, gaan wetenschappers ervan uit dat er een vorm van hersenbeschadiging in het spel is.
Volgens de Zweedse onderzoekers maken de hersenen tot laat in de zwangerschap nog belangrijke ontwikkelingen door, waardoor het weefsel kwetsbaar is voor schade. Dit geldt speciaal voor hersenen bij jongens, die zich op een later tijdstip ontwikkelen dan bij meisjes.