DEN HAAG - Werknemers met een auto van de zaak die door veel woon-werkverkeer tegen een fors hogere bijtelling dreigen aan te lopen, kunnen een stevig fiscaal voordeel binnenhalen indien zij regelmatig gaan carpoolen.
Dit blijkt uit een conceptbesluit over de auto van de zaak van het ministerie van Financiën dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken.
De regeling kan een verzachting betekenen voor circa 70.000 bestuurders van de auto van de zaak die vanaf volgend jaar honderden tot soms vele duizenden guldens extra aan bijtelling gaan betalen omdat zij ver van hun werk wonen.
De extra kosten zijn het gevolg van de op 1 januari ingaande wetswijziging waardoor naast de 'echte' privé-kilometers ook het woon-werkverkeer boven 30 kilometer enkele reis gaat meewegen voor de bijtelling.
Staatssecretaris Bos (Financiën) wil bezitters van een lease-auto de mogelijkheid geven onder deze lastenverzwaring uit te komen indien zij regelmatig gaan carpoolen met hun auto van de zaak.
Op dit moment geldt de gunstige carpoolregeling alleen voor werknemers die met hun eigen auto naar het werk gaan. Door de regeling te verruimen naar de auto van de zaak hoeven de woon-werk-kilometers die in de lease-auto zijn afgelegd met een collega of werkende kennis als passagier niet te worden meegeteld voor de bijtelling.
Werknemers die weinig echte privé-kilometers maken en daarnaast veelvuldig gebruik maken van carpoolen kunnen uiteindelijk zelfs op een bijtelling van 0% in plaats van 25% uitkomen, hetgeen een netto voordeel van enkele duizenden guldens kan opleveren.
Met de verruiming van de carpoolregeling voor de auto van de zaak verhelpt Bos ook een groot probleem bij een fors aantal bestelauto's van de zaak, waar meerdere werknemers gebruik van maken.
Bouwvakkers en andere ambachtslieden die in zogenaamde 'meermansbusjes' worden opgepikt en afgezet om van en naar hun werk te gaan dreigden tegen een fikse heffing op te lopen omdat veel van de in het busje afgelegde woon-werk-kilometers als 'privé' zouden worden bestempeld, waardoor een forfaitaire bijtelling van 10% het gevolg zou zijn.
Door ook deze busjes in de verruimde carpoolregeling te laten vallen is door het gezamenlijk gebruik vanzelf sprake van vrijgestelde woon-werk-kilometers, waarbij voor de meeste busjes aan het eind van het jaar geen bijtelling zal volgen.