[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Treurspel in Sittard

Van onze sportcorrespondent

SITTARD - Als je tien punten achter staat op je mede-degradatiekandidaat FC Den Bosch en bovendien voor eigen publiek van datzelfde Den Bosch een afstraffing krijgt met 3-1, dan zijn je overlevingskansen in de eredivisie tot een minimum gedaald. Fortuna Sittard heeft na gisteren amper nog sportief perspectief in Nederlands hoogste voetbalklasse.

Het belang van de wedstrijd was genoegzaam bekend. Fortuna moest winnen en FC Den Bosch mocht niet verliezen. Het niveau van de wedstrijd kwam geen moment uit boven hetgeen beide ploegen willen vermijden: degradatie. Den Bosch speelde angstig met zowat alle spelers achter de bal en Fortuna was nimmer bij machte het spel gestalte te geven. Te midden van alle treurigheid ging de enige acteur met internationale uitstraling, doelman Ruud Hesp, vreselijk in de fout bij een hoekschop van Michiels. Hesp liet de glibberige bal los en kon grabbelend niet voorkomen dat Carlos de Freitas intikte.

Het doemscenario van de thuisclub, want Den Bosch kon verder leunen op de verdediging terwijl Fortuna het spoor naarmate de eerste helft vorderde steeds meer kwijt raakte, was geschreven. De toevalsgelijkmaker (Van der Hoeven schoot via de hak van Landerl raak) paste perfect in het beeld van het armzalige schouwspel. De thuisploeg kreeg vijf minuten later de gifbeker weer aan de lippen gezet toen verdediger Volmer De Freitas onderuithaalde en Van den Eede de penalty verzilverde. Niet lang daarna haalde FC Den Bosch de enige aanvaller, Mourat, naar de kant voor een verdediger om aldus de wedstrijd helemaal om zeep te helpen.

FC Den Bosch valt dat amper te verwijten; Fortuna Sittard moest anderhalf uur lang de harde waarheid onder ogen zien. De manier waarop met deze cruciale wedstrijd omgesprongen werd, biedt de Limburgers geen enkel perspectief op lijfsbehoud.

De stand op de ranglijst spreekt wat dat betreft boekdelen. De tweede treffer van Van den Eede, tien minuten voor tijd, was amper meer nodig om dat duidelijk te maken. Tegen de tijd dat de Belg de eindstand bepaalde, was elk greintje geloof in een ommekeer allang verdwenen.

Fortuna Sittard - FC Den Bosch 1-3 (0-1). 24. De Freitas 0-1, 47. Landerl 1-1, 54. Van den Eede 1-2 (strafschop), 81. Van den Eede 1-3. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 6000. Gele kaart: Volmer (Fortuna).