De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Cijfers vallen slecht

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Op Wall Street was de angst voor een vertraging van het economisch herstel gisteren weer helemaal terug. Het was het gevolg van werkgelegenheidscijfers die beleggers zwaar op de maag leken te liggen. Een uur voor sluiting noteerde de Dow Jones-index 70,65 punten (0,7%) lager op 10028,49. De Nasdaq Composite liet een min zien van 43,13 punten (2,1%) op 2011,14.

Uit cijfers van het Amerikaanse Labor Department bleek gisteren dat honderdduizenden Amerikanen in november van dit jaar hun baan hebben verloren. 331.000 om precies te zijn: 8,2 miljoen Amerikanen waren werkloos en op zoek naar een baan, 419.000 meer dan in oktober van dit jaar.

Sinds september, de maand waarin aanslagen werden gepleegd op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington, werden799.000 arbeidsplaatsen geschrapt. Het werkloosheidspercentage is sindsdien met 0,8%-punten opgelopen.

Het getal van 331.000 was veel hoger dan de 200.000 die economen hadden verwacht. "De verslechterende arbeidsmarkt maakt het steeds moeilijker voor mensen om weer werk te vinden", zei een zegsvrouw van het Labor Department. Het aantal werklozen dat al meer dan zes maanden op zoek is naar een andere baan is sinds juli van dit jaar verdubbeld tot 1,2 miljoen.

Analisten deden over de koersverliezen van gisteren luchtig. Het zouden de eerste tegenvallende macrocijfers sinds tijden zijn. Bovendien zouden beleggers toch al geneigd zijn tot winstnemingen, gezien de koerswinsten van eerder deze week.

Volgens één analist gokten de financiële markten op een snel economisch herstel en vielen de werkgelegenheidscijfers van gisteren in dat licht tegen. Over het tijdstip waarop herstel zich voor zal doen, lopen de meningen uiteen. De balans zou nu weer doorslaan naar de variant waarbij het lang gaat duren, ondanks het feit dat het consumentenvertrouwen in december toenam van 83,9 tot 85,8.

Het werkloosheidspercentage zelf was sinds augustus 1995 niet meer zo hoog.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.