De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  PCM Uitgevers op zoek
naar financiële partners

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - PCM Uitgevers gaat op zoek naar financiers. De uitgever van onder meer de Volkskrant, het Parool, Trouw, NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad, heeft geld nodig om te expanderen. Door een inperking van de macht van grootaandeelhouder Stichting Het Parool, ligt de weg vrij om nieuwe financieringsbronnen aan te boren, zo bleek gisteren na afloop van een ruim zes uur durende aandeelhoudersvergadering.

Belangrijkste agendapunt gisteren tijdens die vergadering was een bespreking van het rapport dat ex-KLM-topman Pieter Bouw - inmiddels president-commissaris bij de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Crossair - op verzoek van de raad van commissarissen had uitgebracht. Een rapport over de bestuursstructuur en de pluriformiteit van de onderneming.

Belangrijk knelpunt voor expansie was volgens het rapport van Bouw de wurgende greep die de drie ideële stichtingen van Parool, Volkskrant en Trouw op de concerntop hadden. Die controle schrok potentiële investeerders af. Stichting Het Parool is nu echter bereid gevonden haar meerderheidsbelang in het aandelenkapitaal van PCM op te geven.

Deze stap is een overwinning voor bestuursvoorzitter Cees Smaling. Hij had namelijk laten doorschemeren zijn positie te willen opgeven als hij niet meer speelruimte zou krijgen.

Een andere overwinning voor hem was het feit dat voortaan hoofdredacteuren door de raad van bestuur ontslagen kunnen worden. Tot nu toe kon dat alleen met toestemming van het stichtingsbestuur. Bij benoemingen is de invloed van de stichtingen ook beperkt: zij mogen zich alleen nog bemoeien met de journalistieke kwaliteiten van de kandidaten, de managementkwaliteiten worden beoordeeld door de raad van bestuur, die de mensen dan ook benoemt.

Ook op het terrein van commissarisbenoemingen wordt de invloed van de stichtingen beperkt. Tot nu toe hadden zij een voordrachtsrecht. Benoemingen zullen echter voortaan volgens de normale wettelijke procedures worden gedaan, zei Smaling.

De stichtingen van Parool, Volkskrant en Christelijke Pers (Trouw) hadden ooit de volledige zeggenschap binnen het krantenconcern Perscombinatie, eind jaren zestig ontstaan door het samengaan van de drie kranten.

In 1995 zette Elsevier de Nederlandse Dagbladunie (NDU) in de etalage, uitgever van de landelijke dagbladen Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad. Voor 865 miljoen werd NDU door de Perscombinatie overgenomen. Een bedrag dat toen echter niet alleen door het krantenconcern kon worden opgebracht. Aegon, Nationale Nederlanden en NIB werden bereid gevonden een belang in de nieuwe onderneming te nemen.

Stichting Het Parool bleef met 57,4% veruit de grootste partij, Stichting De Volkskrant moest het doen met 5,8%, de Christelijke Pers met 1,8%, terwijl Nationale Nederlanden met 22% de grootste externe aandeelhouder werd, gevolgd door Aegon (7%) en NIB (6%).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.