AMSTERDAM - De AEX-index kwam gisteren nauwelijk in beweging. De hele ochtend dobberde de beurs van licht in de plus naar licht in de min. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers over november. Het werkloosheidspercentage viel met 5,7 hoger uit dan analisten hadden voorspeld. Deze tegenvaller zette alle Europese beurzen, inclusief de AEX, definitief op een verlies.
Uiteindelijk sloot de Amsterdamse beursgraadmeter op 504,78, een daling van 0,36% ten opzichte van een dag eerder. De AMX-index daalde 0,32% tot 464,59.
Enige grote uitschieter was KPN. Het telecomconcern stelde gisteren de uitgifteprijs van de nieuw uit te geven aandelen op 4,90. Dat is iets hoger dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Met de ongeveer 1,02 miljard nieuwe aandelen die erbij komen verdubbelt het telecomconcern het huidige aantal uitstaande aandelen. De emissie van KPN was viermaal overtekend. Het aandeel schoot gisteren omhoog met ruim 11% tot 5,69. Andere stijgers waren Hagemeyer (3% op 19,60), Numico (2% op 25,22) en TNT Postgroep met 2,5% tot 24,45.
Ahold rekent in 2002 op een omzet van tussen de 75 miljard en 80 miljard, dat is een groei van tussen de 15% en 23%. Het aandeel won hierop 1,2%.
De dalende olieprijs speelde het aandeel Koninklijke Olie weer parten. Toen bekend werd dat de Russische olieproducenten de Opec toch tegemoet komen met een productiebeperking van 150.000 vaten per dag schoot de prijs voor een vat Brent-olie even tot boven de $20. Gisterenmiddag schommelde de olieprijs weer rond de $18. Koninklijke Olie stond hoog in het lijstje verliezers. Het aandeel 1,25 punten terug op 54,25. Ook Unilever drukte de index. Het fonds was de grootste procentuele verliezer met bijna 3% tot 60,65.
De financials daalden aanvankelijk, maar klommen daarna weer op. ABN Amro, Fortis en ING hangt mogelijk een miljoenenstrop boven het hoofd als gevolg van de financiële malaise in Argentinië. Dat het IMF heeft besloten Argentinië een krediet van $1,3 miljard onthouden, vergroot de kans dat het land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.
Het overnameplan van effectenhuis Van der Moolen was aanleiding voor ING om een koopadvies af te geven. Analisten waarderen de groeistrategie en schatten de overnamesom op $70 miljoen. Van der Moolen maakte donderdag bekend een belang van 75% in de Amerikaanse effectenspecialist Lyden Dolan Nick te nemen. Van der Moolen wilde nog niet kwijt wat het voor het bedrijf betaald. Het zal worden ondergebracht bij de Amerikaanse activiteiten. Het is de derde keer dit jaar dat het Nederlandse bedrijf een overname pleegt. Het aandeel Van der Moolen sloot 0,6% hoger op 32,84.
Kabelproducent Draka maakte voorbeurs bekend een nieuw contract te hebben afgesloten in China. Bovendien wil het bedrijf 350 banen schrappen. Draka verwacht niet dat de glasvezelkabelsector in Europa het eerste kwartaal van 2002 zal aantrekken. Wel handhaaft Draka de winstverwachting voor heel 2001. Draka sloot 0,7 punten hoger op 39,50.
Fugro heeft de geplande overname van het Rotterdamse Jason Information Systems rond. De overname wordt gefinancierd met nieuwe aandelen. Het bodemonderzoekbedrijf daalde met 0,7% licht op 51,15.
In aandelen LCI Technology werd driftig gehandeld. Het aandeel sloot uiteindelijk onveranderd op 0,23. Er gaan geruchten dat ING Bank het bedrijf failliet wil laten gaan en aanstuurt op een doorstart van de wel renderende onderdelen.