De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Mobiele dijken
voor Venetië

   
 

door Maarten van Aalderen VENETIË - Het ziet ernaar uit dat kaplaarzen en steigers niet meer als enige wapens zullen worden gebruikt in de decennialange strijd tegen het hoge water in Venetië. De Italiaanse ministerraad heeft gisteren samen met de vertegenwoordigers van het lokale bestuur het omstreden project MOSE (Experimentele Elektromechanische Module) aangenomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
(Foto: AP)
Hierdoor komen er in totaal 79 mobiele 'dijken' van 20 twintig meter breed, 30 meter lang en vijf meter dik op drie verschillende plekken voor de lagune van Venetië. Ze gaan automatisch omhoog als de zeespiegel meer dan 110 centimeter is gestegen, waardoor ze het water voor de lagune blokkeren. Deze afsluiting duurt zo'n drie à vier uur. De bewegende dijken moeten binnen acht jaar worden gerealiseerd en kosten in totaal ongeveer 2,6 miljard euro.

"Een historische dag voor Venetië", riep de voorzitter van de regio Veneto, Giancarlo Galan, enthousiast. "Eindelijk is er een project aangenomen dat op systematische wijze de stad en de lagune beschermt", voegde de burgemeester van Venetië, Paolo Costa, daaraan toe. Een aantal jaren geleden had een comité van vijf wijzen, onder wie prof.dr. Veilinga van de Vrije Universiteit van Amsterdam, al het groene licht voor het project gegeven.

Toch is niet iedereen tevreden. Vooral milieuactivisten zijn altijd felle tegenstanders geweest. Ze vrezen dat met de mobiele dijken het ecosysteem in de lagune te sterk zal worden aangetast, terwijl het resultaat onzeker is en de kosten enorm zijn. Door hun intensieve lobbyactiviteiten is het project jarenlang uitgesteld en er zijn oeverloze discussies gevoerd, maar de milieuactivisten zijn nooit met een concreet alternatief plan gekomen. In de tussentijd is de stad van de dogen vele malen onder water komen te staan, zoals drie weken geleden, en was de situatie totaal onhoudbaar geworden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.