De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ongemak voorop bij
vuurwerkcampagne

   
 

door Eric de Brouwer DEN HAAG - Het is knap lastig om te computeren, met een mobieltje te bellen of met een afstandsbediening de televisie te bedienen als een vuurwerkongeluk de vingers van je handen heeft weggeslagen. Dat is de harde boodschap die de stichting Consument en Veiligheid en Halt Nederland jongeren dit jaar op het hart willen drukken met hun landelijke vuurwerkcampagne, die na een jaar van afwezigheid terug is met de bekende slogan 'Je bent een rund als je met vuurwerk stunt'.

Met spotjes op de tv, advertenties in kranten en met posters op straten, scholen en in uitgaansgelegenheden moeten vooral jongeren tot 16 jaar worden bereikt, omdat uit cijfers blijkt dat rotjes en strijkers onder deze groep de meeste slachtoffers maken.

Last

"We willen de jongeren vooral de last laten zien die verminkingen door onverantwoord vuurwerkgebruik voor hen in het dagelijks leven met zich brengt", legt C. Meijer van de stichting Consument en Veiligheid uit. "Daarbij gaat het er ons dus niet om, in de spotjes jeugdigen te tonen die als gevolg van hun verminkingen door vriendjes of vriendinnetjes worden verstoten."

Ruim de helft van alle vuurwerkslachtoffers (54 procent) is jonger dan 19 jaar, zo heeft de stichting Consument en Veiligheid onlangs berekend. In totaal meldden zich rond de afgelopen jaarwisseling 900 mensen met vuurwerkletsel op de eerste hulp van een ziekenhuis.

Van alle slachtoffers moest zes procent met ernstige verwondingen, zoals afgerukte vingers, zwaar oogletsel of zeer ernstige brandwonden, in het ziekenhuis worden opgenomen. Acht van de tien slachtoffers waren jongens/mannen.

"Er vallen nog te veel gewonden, onder wie veel jonge kinderen. Dat is wrang om te moeten constateren", zei minister Pronk (Milieu) gisteren tijdens de officiële presentatie van de nationale vuurwerkcampagne in Den Haag. Om ernstige ongelukken op Nieuwjaarsdag als gevolg van het opnieuw afsteken van niet afgegaan vuurwerk (zwerfvuurwerk) zoveel mogelijk te voorkomen, doen naar verwachting 180 Nederlandse gemeenten op 1 januari mee aan het opruimen van rondslingerend vuurwerk op de straten.

In de afgelopen jaren, zo is gebleken, hebben deze massale veegacties ertoe geleid dat het aantal ongelukken door het afsteken van zwerfvuurwerk op de eerste dag van het nieuwe jaar van 34 naar 13 procent fors is teruggelopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.