FREIBURG - De Feyenoorders deden in Freiburg niet aan pakjesavond. De Rotterdammers hadden gisteravond bij onze Oosterburen wel iets anders aan hun hoofd. De Nederlandse cupfighter speelde gelijk (2-2) in het UEFA-Cupduel met SC Freiburg, maar de twee weken geleden behaalde triomf (1-0) bleek uiteindelijk voldoende voor het bereiken van de laatste zestien.

|
De intense vreugde van Pierre van Hooijdonk na zijn prachtige treffer uit een onmogelijke vrije trap. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
|
Feyenoord mag overwinteren en dankt dat geheel aan de uitzonderlijke klasse van Pierre van Hooijdonk. 'Big Pete' zorgde voor een ongelooflijke surprise door met een schitterende vrije trap uit het niets en bij een 2-0 stand, de uiterst gewichtige tegentreffer te scoren. Onmiskenbaar liet de lange Brabander zien dat hij een ongelooflijke meerwaarde heeft voor dit Feyenoord. De vaste aanhangers van de Kuip-ploeg mogen hem niet langer meer negeren. Met afstand is hij dé speler waar deze volksclub jaren en jaren opgewacht heeft. En natuurlijk Leonardo 1. De Braziliaanse invaller maakte drie minuten voor het einde met een miraculeus doelpunt, de 2-2, aan alle onzekerheid een eind.
De problemen stapelden zich trouwens op voor het cruciale gevecht in het zuiden van Duitsland. Gisteren werd uit nood Jean-Paul van Gastel ingevlogen. De clubleiding had de middenvelder broodnodig gezien het aantal zieke en zwakke spelers. Jé-Pé begon op de bank, die verder bevolkt werd met de jeugdspelers Civard Sprockel en Glenn Loovens. Was er een dag voor de partij met Freiburg al onzekerheid over de inzetbaarheid van Brett Emerton; de ziekenboeg werd met de Australische diesel zelfs groter. De Rotterdammers moesten bij aanvang namelijk een reusachtige veer laten door het niet meespelen van Kees van Wonderen. Dus was Van Marwijk genoodzaakt om Patrick Paauwe een versnelde rentree te laten maken. Opvallende verschijning was tevens Leonardo Dos Santos, de ex-Groninger die in de rechterverdediging zijn Europees debuut maakte op de plaats van Emerton.
Bepaald geen vrolijk vooruitzicht voor de Rotterdammers. Ondanks de reële uitgangspositie van een 1-0 voorsprong in het eerste duel, vormde dit geen enkele garantie om door te bekeren. Het kwam aan op de juiste instelling, op passie. Een eigenschap waar onze profs daadwerkelijk problemen mee hebben.
Feyenoord stond voor een krachtmeting van jewelste. Overleven was bittere noodzaak, want het is onzin om te stellen dat een coach mag blijven wanneer hij niet een paar EC-ronden weet te overleven. Wanneer je trainer bent van een van de mooiste clubs in Nederland dien je prijzen te pakken. De teleurstellende generale tegen Heerenveen gaf geen goed gevoel voor de tweede en beslissende partij tegen deze Duitse opponent; weliswaar een bleke middenmoter in de Bundesliga, maar als je een vergelijking met de Nederlandse eredivisie moet maken, is hetzelfde Freiburg een club die bij ons moeiteloos in de top-5 meedraait.
Vandaar dat deze avond weleens op een sensatie kon uitdraaien. De Italiaan Trentalange had amper het sein voor 'kick-off' gegeven, of de bedoelingen van Freiburg waren duidelijk. Vooral de Georgische Alex (Iaschvili) had het op zijn heupen. De voormalige Rus was het die halverwege de eerste helft de geluksklokken deed luiden. Uitgeweken naar de rechtervleugel bediende hij Sebastian Kehl. Het van een schorsing verloste talent kon op drie meter van Edwin Zoetebier niet meer missen.
Feyenoord had weliswaar het meeste balbezit, doch kwam tegen deze beperkte tegenstander over als een papieren tijger. Één miniem kansje van Pierre van Hooijdonk viel er slechts te noteren in de verder volstrekt sfeerloze voetbalavond. Dus moest de club van geen woorden, maar daden het ergste vrezen voor een verder verblijf in de UEFA Cup.
Amper vijf minuten na rust leek het doek te vallen. Johan Elmander maakte een lichte overtreding in het strafschopgebied, waardoor de Italiaan Trentalange Freiburg pardoes een penalty gaf. Voor de andere Georgiër, Kobiasvili, vervolgens een koud kunstje om de Duitsers op 2-0 te knallen. Zo leek het totdat Pierre van Hooijdonk weer eens genadeloos toesloeg. 'Big Pete', die vrije trappen neemt alsof-ie boodschappen doet bij de eerste de beste supermarkt, verraste Richard Golz met een bal die ver buiten, en op een 'onaantrekkelijke' plek genadeloos door de Brabander in de verste hoek werd geknald. Een wereldgoal. Wat heet! Het bracht Feyenoord verder in Europa. Helemaal toen de verguisde Leonardo 1 zijn invalbeurtbeurt gestalte gaf door in de slotfase de 2-2 op het bord te brengen. En dat betekende voor Feyenoord licht in het Zwarte Woud.
SC Freiburg (Dui) - Feyenoord (Ned) 2-2 (1-0). 23. Kehl 1-0, 49. Kobiasjvili 2-0 (strafschop), 58. Van Hooijdonk 2-1, 87. Leonardo 2-2. Scheidsrechter: Trentalange (Ita). Toeschouwers: 28.000. Gele kaart: Elmander (Feyenoord). SC Freiburg: Golz; Tskitisjvili (68. Willi), Diarra, Müller en Kobiasjvili; Hermel, Zeyer, Kehl en But (73. Coulibaly); Tanko (19. Ramdane) en Iasjvili. Feyenoord: Zoetebier; Leonardo dos Santos, Paauwe (89. Sprockel), Haan en Rzasa; Bosvelt, Tomasson en Ono; Elmander, Van Hooijdonk en Smolarek (81. Leonardo). Eerste wedstrijd: 0-1.