DEN HAAG - Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) heeft de Tweede Kamer verkeerd voorgelicht door te zeggen dat het goed gaat met de reïntegratie van wao'ers. Dit blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer, die meent dat het volstrekt onduidelijk is hoeveel arbeidsongeschikten er de afgelopen jaren aan de slag zijn gegaan.
Met de reïntegratie van wao'ers zijn honderden miljoenen guldens gemoeid. Nederland telt nu een recordaantal van bijna 1 miljoen wao'ers. De uitvoeringsinstellingen kochten in 1998 en 1999 voor 500 miljoen gulden trajecten in om mensen aan het werk te krijgen, maar het blijft totaal ongewis hoeveel wao'ers er daadwerkelijk door zijn geholpen.
Hoogervorst wordt volgende week door het CDA op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven aan de Tweede Kamer.
Volgens de Rekenkamer had de VVD-bewindsman in februari nooit kunnen zeggen dat het goed gaat met de reïntegratietrajecten. Eenderde van die trajecten is namelijk nooit van start gegaan en op het moment dat Hoogervorst zijn uitspraak deed was de helft van de trajecten nog helemaal niet met succes afgerond.
Wao'ers die eenmaal aan een baan beginnen, blijken bijna allemaal (86%) na 1 of 2 jaar nog steeds aan het werk te zijn. De Rekenkamer concludeert dit naar aanleiding van een eigen onderzoek. Toch meent de Rekenkamer dat Hoogervorst hier meer op moet letten. Wao'ers die het werk hervatten, moeten betere nazorg krijgen. De VVD-bewindsman neemt deze aanbeveling over.
De Rekenkamer heeft ook kritiek op de reactie van Hoogervorst op het rapport. Hij geeft in haar ogen niet duidelijk aan hoe hij denkt de praktijk te gaan verbeteren, zodat hij kan aantonen dat er wao'ers aan het werk gaan door de reïntegratiegelden.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken weet Hoogervorst juist wél precies hoeveel wao'ers er door reïntegratietrajecten aan de slag gaan, namelijk 30 procent. Omdat de wet op de reïntegratie pas in 1997 is ingegaan, kon Hoogervorst nog niet weten hoe lang de wao'ers aan het werk zouden blijven.