De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN moet beurs overhaast over inschrijving inlichten

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - KPN's nieuwe topman Ad Scheepbouwer heeft geen gelukkige hand als het gaat om publiciteit. Gisteren dreigde hij in aanvaring te komen met de commissaris van de Notering van Euronext over het verstrekken van koersgevoelige informatie aan een beperkt aantal beleggers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Peter Paul de Vries (r.) verwijt commissarissen, waaronder Ahold-topman Cees van er Hoeven (l.), in het verleden onvoldoende op de winkel te hebben gepast, waardoor KPN in gevaar kwam.
Gistermorgen tijdens de buitengewone vergadering van aandeelhouders wist hij al te melden dat de inschrijving op de emissie van in totaal 5 miljard storm liep. Van de resterende 2 miljard aan aandelen, waarop de voorgaande dagen nog niet was ingeschreven, was gistermorgen al twee maal zoveel aangevraagd.

"Dat is koersgevoelige informatie. U overtreedt de beursregels. Daarvan had u meteen de beurs op de hoogte moeten brengen", stelde Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Niet waar", meende Scheepbouwer. De Vries nam daar echter geen genoegen mee, beende de zaal uit en nam contact met de beursorganisatie Euronext op. Die meende ook dat er sprake was van koersgevoelige informatie.

Haastig werd daarop door KPN alsnog een persbericht opgesteld, waarin melding werd gemaakt van de overtekening. Na het gesteggel rond vermeende achtergehouden informatie over doelstellingen (informatie die pas na dreiging met een kort geding naar buiten werd gebracht door het concern) en onduidelijkheden over de optieregeling voor topman Scheepbouwer, was dat de zoveelste kortsluiting op publiciteitsgebied.

De VEB-directeur bleek het gisteren toch al niet zo goed te kunnen vinden met de vertegenwoordigers achter de groene tafel. Met name met president-commissaris Ton Risseeuw kwam De Vries regelmatig in aanvaring. Risseeuw trachtte hem zo min mogelijk aan het woord te laten, discussiëren was wat de voorzitter betrof zelfs uitgesloten. "Het is hier niet de Tweede Kamer. Verlaat u de debat-positie en gaat u zitten", beet Risseeuw de VEB-voorman, die achter de zaalmicrofoon bleef staan, toe. Die antwoordde echter met: "Als u duidelijk antwoord geeft op mijn vragen dan hoef ik niet steeds terug te komen". Vragen met name over de vooruitzichten voor het concern, de in veler ogen riante optieregeling voor topman Scheepbouwer en of de raad van commissarissen als toezichthouder zich niet medeverantwoordelijk voelt dat het zover is gekomen.

Wat dat laatste betreft verwees Scheepbouwer nogmaals naar de euforie die tot begin vorig jaar bestond voor de telecomsector. Alles leek toen mogelijk, wat KPN tot de ambitie verleidde om een topspeler op de Europese markt te willen worden.

"In die tijd dachten we daar goed aan te doen. Ook van aandeelhouders kregen we daarvoor applaus. Maar achteraf bezien hadden we de dingen misschien beter anders kunnen doen", zei Scheepbouwer. Nu zijn de ambities beperkt tot de Benelux en Duitsland. Een markt met 110 miljoen inwoners, waar KPN nu 14 miljoen bellers telt en 10 miljoen vaste lijnen heeft.

Wat zijn optieregeling betreft zei Scheepbouwer nogmaals hier niets bijzonders in te zien. "Die is in volledige vrijheid tussen beide partijen overeengekomen." Scheepbouwer heeft bij zijn benoeming 1,567 miljoen opties gekregen met een uitoefenprijs van 3,99. Zou hij die gisteren al hebben mogen verzilveren dan had hij daarmee 1,75 miljoen (bijna 4 miljoen) verdiend. De Vries had geen moeite met de 'ruimhartige' beloning voor Scheepbouwer, wel vond hij de uitoefenprijs erg laag. "Hij profiteert nu van de koersdaling, waarvoor ook hij als ex-commissaris verantwoordelijk is", aldus de VEB-directeur. Ook Risseeuw gaf toe, dat in zijn optiek het aantal opties 'veel' was. "Als we met minder hadden kunnen volstaan dan hadden we dat gedaan. Maar we hadden haast. Scheepbouwer kende het bedrijf en was bereid van een goedlopende onderneming (TPG-red.) naar KPN met al zijn problemen over te stappen. Daar stond een prijs tegenover."

Voor de optieregeling voor het management en het personeel nam KPN bij de inschrijving op de mammoetemissie overigens 20 miljoen aandelen voor haar rekening.

Van de 111 aandeelhouders, die gisteren voor de buitengewone vergadering naar de Amsterdamse RAI waren gekomen, ging uiteindelijk veruit de meerderheid akkoord met de uitbreiding van het kapitaal, die de emissie mogelijk maakte.

KPN voor 4,90

De nieuwe aandelen die KPN uitgeeft, gaan 4,90 per stuk kosten. Dat maakte het telecombedrijf gisteravond laat bekend na doorrekening van de inschrijving. Met deze prijs komen er door de emissie 1,02 miljard nieuwe aandelen KPN bij, bijna een verdubbeling van het oude aantal.

De emissie van in totaal 5 miljard was bij voorbaat al geslaagd, omdat de banken de afname hadden gegarandeerd bij een minimumprijs van 2,75. De emissie bleek gisteren uiteindelijk bijna vier keer overtekend.

De staat koopt nu voor 1,7 miljard stukken, bestaande aandeelhouders hebben voor 1,3 miljard ingetekend. De rest vindt zijn weg naar andere beleggers. De inschrijvers hebben hun stukken 4,1% onder de slotkoers van gisteren (die was 5,11) gekregen.

Beleggers die van hun voorkeursrecht gebruik hebben gemaakt kregen circa 83% van de gewenste stukken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.