AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING Groep gaat het internationale bedrijfsleven niet alleen financieel-economisch de maat nemen, maar ook sociaal, maatschappelijk en milieutechnisch. Naast de 900 analisten van ING Barings, die met name kijken naar omzet- en winstontwikkeling, gaan zeven medewerkers van ING Bank 'niet-financiële' informatie vergaren over 800 tot 1000 beursgenoteerde ondernemingen uit binnen- en buitenland. Onder hen 23 AEX-fondsen: Unilever en Koninklijke Olie scoren een voldoende, Aegon en Numico niet.

|
Hans van der Wielen.
|
Idealisme is het niet, zijn ze bij ING de eerste om toe te geven: "de klánt vraagt erom". Beleggend Nederland krijgt steeds meer oog voor duurzaam ondernemen en ING Bank speelt daar graag op in. "Mensen die beschikken over enige welvaart zeggen: ik wil beleggen, en de vraag waarin wordt daarbij steeds nadrukkelijker gesteld", stelt directeur Private Banking Albert Hartink.

|
Anthony Burgmans. (Foto: ANP)
|
Voor al die beleggers "die welzijn mooier vinden dan welvaart", introduceert ING Bank de niet-financiële indicator (NFI). Deze laat volgens directeur Duurzaam Beleggen Harry Hummels zien in hoeverre een onderneming zich bewust is van haar eigen reputatie- en risicoprofiel en maatregelen neemt om die positief te beïnvloeden. Drie 'meet'-factoren zijn er: ze hebben betrekking op de eigen medewerkers (sociaal), externe belanghebbenden (maatschappelijk) en het milieu.
ING gaat, ondersteund door ruim 100 externe analisten, na of een beursgenoteerd bedrijf meetbare doelen heeft geformuleerd of niet, instrumenten en programma's heeft ontwikkeld om die doelen te bereiken, en of wordt nagegaan of de doelen ook zijn gerealiseerd.
Een bedrijf met een hoge NFI-score is volgens Hummels in staat om "risico's die de reputatie kunnen schaden in een vroeg stadium in kaart te brengen, om vervolgens actie te ondernemen". "Shell is een goed voorbeeld", aldus de ING-directeur. "De oliemaatschappij heeft over de Brent Spar en Nigeria lang met de verkeerde partijen gesproken (overheden in plaats van belangengroepen, red.). Ze hebben dat nu beter in de klauwen dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden."
De overall-score van Koninklijke Olie is dan ook een enkele plus (+). Nóg beter doet was- en voedingsmiddelenconcern Unilever het: twee plussen (++) krijgt de club van Antony Burgmans maar liefst, onder meer vanwege het beleid om de visstand op peil te houden. Verzekeraar Aegon en voedingsmiddelen- en pillenreus Numico krijgen beide een min (-). De bedrijven van respectievelijk Kees Storm en Hans van der Wielen zijn - binnen hun sectoren - zeer terughoudend met hun informatie, aldus Hummels. De informatie die Numico wél verstrekt, stelt inhoudelijk vervolgens weinig voor, vindt de ING-directeur. Wie denkt dat ING Groep zich zélf bij investeringsbeslissingen laat leiden door NFI-scores komt bedrogen uit. "Er is een duidelijke rolverdeling tussen de verschillende bedrijfsonderdelen", aldus directeur Hans Dijkman van ING Bank. "Het beleggingsbeleid van ING Investment Management wordt hier niet bepaald."