SANTIAGO - De kredietinstanties waarmee Argentinië in onderhandeling is, hebben volgens minister Domingo Cavallo van Economische Zaken "een virtuele staking" afgekondigd. De bewindsman verzekerde gisteren dat zijn land desondanks aan al zijn betalingsverplichtingen zal voldoen. Cavallo kwam tot zijn opmerkelijke uitlating nadat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) woensdagavond liet weten eerder toegezegde noodkredieten op te schorten.
Dit onverwachte besluit is gebaseerd op de bevindingen van een IMF-missie naar Buenos Aires. De economen van het fonds concludeerden dat de regering van president Fernando de la Rúa onvoldoende werk maakt van de eerder aan het IMF toegezegde economische en fiscale hervormingen. Op basis van deze beloftes stelde het fonds eerder dit jaar een noodkrediet ter beschikking ter waarde van $8 miljard. Deze maand zou het land bijna $1,3 miljard hebben mogen opnemen. Dit geld heeft Argentinië nodig om aan lopende betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.
Door de plotselinge weigering van de IMF-directie om tot betaling over te gaan loopt Argentinië deze maand ook kredieten mis van de Wereldbank, de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank en de Spaanse overheid met een gezamenlijke waarde van ruim $3,7 miljard. Deze leningen kan Argentinië alleen opvragen wanneer het IMF het economische beleid van de regering in Buenos Aires heeft goedgekeurd.
Over de komende twee weken moet de Argentijnse staat ruim een miljard dollar op tafel leggen voor het betalen van rentes en aflossingen over de nationale schuld van $132 miljard. De zichtbaar aangeslagen minister Cavallo zei dat er absoluut geen reden bestaat voor 'alarm' en garandeerde beleggers dat er altijd 'financieringsinstrumenten' te vinden zijn om het land over de komende dertig dagen te tillen. Het ijlings geformuleerde Plan B van minister Cavallo voorziet in het aanwenden van banktegoeden van onder meer pensioenfondsen om de schuldbetalingen te verrichten totdat met het IMF overeenstemming is bereikt. Ook overweegt de Argentijnse regering om de valutareserves te gebruiken. Dat laatste baart economen in binnen- en buitenland grote zorgen omdat hiermee de druk op de reeds wankelende peso sterk kan toenemen.