De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vakbond wil ontvlechting Corus op agenda plaatsen
   
 

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten wil de ontvlechting van fusieconcern Corus op de agenda zetten. De vakbond vindt dat het Brits-Nederlandse staalbedrijf bij aanhoudend tegenvallende resultaten dient te worden opgesplitst, waarbij (potentieel) winstgevende bedrijfsdelen in een aparte onderneming worden ondergebracht. De vestiging IJmuiden moet een van de kernen van dat nieuwe bedrijf vormen. CNV Bedrijvenbond schaart zich achter het standpunt.

Volgens FNV-bestuurder Jos Duynhoven wordt het na twee jaar huwelijk tussen Koninklijke Hoogovens en British Steel hoog tijd de balans op te maken. "Men ziet nog geen voordelen van de fusie. Corus is een log, bureaucratisch bedrijf dat met handen en voeten gebonden is aan zijn financiers. Daar willen we wat aan doen." De vakbond spreekt vooralsnog van een "interne discussie". In de komende weken wordt het onderwerp evenwel al met de Britse vakbonden besproken.

FNV Bondgenoten vertegenwoordigt zo'n 5300 van de 13.000 Nederlandse Corus-werknemers. De bond stoort zich vooral aan het uitblijven van een gedegen strategie van het Corus-management over de toekomst van de onderneming. Daarvan zou met name de Nederlandse vestiging in IJmuiden de dupe zijn. Het vroegere Hoogovens heeft met het programma World Class IJmuiden wel een rendementsdoel opgelegd gekregen: in 2003 moet 300 miljoen aan bedrijfsresultaat worden behaald. Ook worden 1100 banen geschrapt. Maar volgens FNV Bondgenoten is het echte probleem, ondanks de harde saneringen, onopgelost: dat van de verliesgevende staalactiviteiten in Groot-Brittannië.

"Als je van de gouden kip teveel eieren vraagt, raakt die van de leg", waarschuwt Duynhoven, verwijzend naar het huidige cashmanagement waardoor er mondjesmaat wordt geïnvesteerd. "Ze geven de kip daardoor zelfs niet voldoende te eten. Het is de vraag of we voldoende tijd krijgen om zo door kunnen blijven draaien. Als 2001 en de eerste helft van 2002 ook met dezelfde verliescijfers worden afgerond, moet er wat gebeuren. Dan moet je denken aan een ander scenario: wat zijn de goede delen van Corus en wat niet? Daar kan een tweedeling in worden aangebracht."

Volgens de vakbond kunnen naast Corus Nederland ook bedrijfsdelen in België, Duitsland, Noorwegen en zelfs het Verenigd Koninkrijk deel uitmaken van een afgeslankt, winstgevend staalbedrijf. . Wat er met de overige onderdelen moet gebeuren, laat de vakbondsman in het midden. "Over een sterfhuisconstructie wil ik nadrukkelijk niet praten."

CNV-bestuurder Arthur Bot zegt zich zonder meer bij het standpunt van FNV Bondgenoten aan te sluiten. "Helder is dat de fusie niet heeft gebracht wat ervan werd verwacht. De ondertoon bij mijn leden is: 'wat moeten we met dat zooitje?' Ik zal niet zeggen dat we hetzelfde moeten doen als BMW met Rover heeft gedaan, maar het is duidelijk dat dit niet werkt. De stemming op de site in IJmuiden is beneden alle peil. En het management blijft angstvallig stil als je vraagt naar de laatste resultaten."

De centrale ondernemingsraad (cor) van de Nederlandse Corus-tak wil nog niet op het FNV-standpunt reageren. "Wij zijn ermee bezig, we zien het probleem ook, maar het is te vroeg om hierover naar buiten te treden", stelt cor-voorzitter Frits van Wieringen, die tevens de Europese ondernemingsraad leidt. Volgens hem zal het nog twee maanden duren voordat de cor zijn positie over deze gevoelige kwestie heeft bepaald. "We gaan niet over een nacht ijs. Zoiets heeft een enorme impact. Je moet het dus goed voorbereiden met experts."

Een woordvoerder van Corus zegt in een reactie dat de opvatting van de bonden bij het Corus-management "absoluut niet leeft". Volgens de zegsman is een opsplitsing evenmin aan de orde. "IJmuiden kent ook de noodzaak om de resultaten te verbeteren. Die blijven achter bij de verwachting." Verdere uitspraken over de kwestie wil hij niet doen. "Onderhandelen doe je aan de onderhandelingstafel en niet via de pers."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.