door Guido van de Kreeke BRUSSEL - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft aangekondigd dat er een internationale vredesmacht voor Afghanistan op stapel wordt gezet. Hij zei aan het eind van een dag NAVO-beraad in Brussel dat de zojuist gevormde interim-regering voor Afghanistan daarom gevraagd heeft en dat zijn land over de vormgeving ervan consultaties is begonnen.
Powell verontschuldigde zich eerst dat de vele aanbiedingen van bondgenoten aan de Afghanistan-operatie deel te nemen tot hun teleurstelling in de afgelopen fase versmaad leken. "De omstandigheden waren er niet naar. Maar geef het niet op, want er zal nog veel te doen zijn." De minister voorziet, gezien de belangstelling tot deelname, geen moeilijkheden bij de samenstelling van zo'n vredesmacht. Powell heeft Turkije gepolst voor een leidende rol.
Minister Jozias van Aartsen reageerde dat het nog veel te vroeg is om over Nederlandse deelname te speculeren: "Er moet eerst een mandaat van de Veiligheidsraad komen."
Het tweedaags NAVO-beraad is de eerste keer dat het bondgenootschap na 11 september bijeen is. NAVO-secretaris-generaal Lord Robertson waarschuwde de bondgenoten dat de strijd tegen het terrorisme een kwestie van een lange adem zal zijn. "De bedreigingen zijn veranderd, maar onze veerkracht en het belang van onze organisatie niet!"
Prioriteit
De negentien verzamelde ministers van Buitenlandse Zaken stelden wel vast dat de middelen van de NAVO aan de nieuwe omstandigheden moeten worden aangepast. Er wordt hiervoor een actieplan opgesteld. Het verzamelen van inlichtingen en een veel betere controle op de ontwikkeling en verspreiding van chemische, biologische en nucleaire wapens zullen hoge prioriteit krijgen. Vooral de samenwerking met andere organisaties rond de terrorismebestrijding moet worden geïntensiveerd. Gisteravond vond er al een overleg tussen de NAVO en de Europese Unie plaats.
De NAVO-ministers bereidden zich voor op het bezoek dat hun Russische collega Ivanov vandaag aan de Verdragsorganisatie brengt. Besproken werd hoe ver een voorziene nauwer samenwerkingsverband met Rusland kan gaan. De geregelde overlegvorm die tot nu toe gold, is voor de Russen erg beperkt.
Door de coöperatieve manier waarop de Russische president Vladimir Poetin na de aanslagen van 11 september optreedt, wordt gemeend dat de verbeterende relatie uit te bouwen is.
De Franse minister Hubert Vedrine zei al dat in een nieuw verband de Russen als gelijke partners zouden moeten aantreden. Maar Powell stelde, mede omdat oud-Warschaupact-leden als Polen en Tsjechië bij die gedachte nog hardop huiverden, dat "de NAVO altijd het recht op onafhankelijk optreden in eigen kring over elk onderwerp zal houden". |