door Hans Kuitert TORKHAM - In antwoord op het vredesakkoord in Bonn over de toekomst van Afghanistan heeft Pakistan gisteren prompt de grens hermetisch gesloten voor Afghaanse vluchtelingen. Tot nu toe gold er weliswaar een inreisverbod voor de Afghanen, maar daar werd regelmatig de hand mee gelicht.

|
Pakistaanse en Afghaanse grenswachten duwen bij Torkham gevluchte Afghanen terug de grens over. (Foto: De Telegraaf)
|
Bij de grens tussen Pakistan en Afghanistan in de Khyber-pas bij Torkham deden zich gisteren wilde taferelen voor. Vele honderden vluchtelingen werden door de Pakistaanse politie en sommige door hen ingehuurde Afghanen bruut teruggedreven bij de grenspost, die bestaat uit een enkel ijzeren hek.
Kinderen en vrouwen werden met stokken bewerkt. Ahmed Goel, een 30-jarige Afghaan uit Ogam, bij Jalalabad, was ten einde raad. "Mijn dorp is gebombardeerd door de Amerikanen. We moesten vluchten. Nu mogen we de grens niet meer over. Er komen hier voedseltransporten van de Verenigde Naties langs op weg naar Jalalabad, maar wij krijgen niets. Al dagen heb ik niets gegeten en de Pakistanen behandelen ons als wilde beesten."
Goel verwacht niet dat het vredesplan dat eergisteren in Bonn werd bezegeld, veel zal uitmaken voor zijn huidige situatie. "In Kaboel zijn ze er blij mee, maar daar wordt niet gevochten. Wij hier hebben wel degelijk onze twijfels. Het is nog steeds de vraag of hier ook vrede komt. De Pakistanen behandelen ons hier onmenselijk. Ze laten ons hier gewoon domweg zitten."
Ook de plaatselijke Afghaanse commandant, Haj Sjiraz Chan, is niet te spreken over de Pakistaanse opstelling. "Ze doen net of de mensen hier komen om naar het paradijs te gaan. Dit zijn geen asielzoekers zoals bij jullie in Europa, maar uitgehongerde, doodsbange mensen die tussen twee vuren zijn komen te zitten. Maar ik kan er helaas weinig aan doen."
Aan de Pakistaanse zijde is volgens een politiecommandant die zijn naam weigert te noemen, de zaak heel erg helder. "Ze hebben daar nou vrede, dus moeten die Afghanen hier maar weg. We hebben eigenlijk al veel te lang last van de Afghanen gehad. Om precies te zijn: meer dan twintig jaar."