De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Dank u, meneer Freriks'
   
 

"Doet een hele samenleving, scholen, middenstand, kinderopvang, buren, ooms en tantes, noem maar op, er alles aan om een kinderdroom niet te verstoren - Belachelijk, schandalig, dat doe je toch niet, hoe halen ze het in hun hoofd?! Nederland heeft zich groen en geel geërgerd aan nieuwslezer Philip Freriks, die in het Acht uur-Journaal op pakjesavond met een uitgestreken gezicht meldde dat 'Sinterklaas niet bestaat'. "Terwijl de meeste jonge kinderen nog op waren, voor de televisie met hun nieuwe speelgoed zaten te spelen. Ze hadden nota bene net met hart en ziel gezongen: 'Dank u Sinterklaasje'!"

Hoewel de NOS het item na de oorlog in Afghanistan en de bijna-oorlog in het Midden-Oosten als Nederlands ludiek nieuws had willen presenteren, zette dit veel kwaad bloed bij de kijkers van het best bekeken televisieprogramma van ons land. Freriks kondigde het onderwerp aan als een 'net binnengekomen bericht', waarna een reportage volgde met straatinterviews en een bezoek aan twee Sinterklaascentrales, waar de sinten bij bosjes verhuurd worden. Omdat het volgens de nieuwslezer een zaak was van 'nationale importantie' werd live overgeschakeld naar Job Frieszo van de Parlementaire redactie. Op dat moment 'brak' Sinterklaas in om te zeggen dat hij toch wel bestond, als je er in wilde geloven. Maar toen hadden al veel ouders de tv uitgedaan, geschrokken door het 'onthullende nieuws'.

het is toch hartstikke leuk als je nog in Sinterklaas gelooft -, weet zo'n Philip Freriks dat in één klap te verpesten. Hoe haalt zo'n man het in zijn hoofd? Het echte nieuws is al erg genoeg; laat zo'n man dit soort flauwekul aan zijn eigen familie verkondigen!", zo reageerde gisteren Sandra de Wit, moeder van twee kinderen die 'goddank net moe van geluk in bed lagen'.

Ergernis

Ze bleek niet de enige. Veel mensen spraken hun ergernis uit. "Op het gewetenloze en sadistische af wordt het plezier van jonge kinderen, die al weken genieten en uitkijken naar Sinterklaasavond, verziekt. Ten eerste is het pakjesavond. Om acht uur zijn een hoop kinderen die nog geloven niet naar bed! Vervolgens was de reportage zo hatelijk over de goedheiligman, dat het heeft geleid tot ergernis en ontsteltenis. Ten derde heeft het Sinterklaasfeest niets te maken met de middenstand. Een ieder bepaalt zelf wel hoe hij het 'heilige avondje' aankleedt en hoeveel hij eraan wil besteden. En tenslotte is het een feest voor het gezin. Kennelijk is de links georiënteerde redactie van de NOS vergeten wat familie en gezin inhoudt. Of hebben zij slechte herinneringen aan hun eigen jeugd? Is de goedheiligman hun huisje vroeger voorbij gereden?" e-mailde Marc Senden deze krant.

Hij merkte daarbij op dat het "NOS-Journaal nog wat kan leren van het Sinterklaas-Journaal, waar onze dochter zichtbaar van genoten heeft". En voor de duidelijkheid: "Ik wens trouwens ook geen uitzending te volgen over het wel of niet bestaan van de Kerstman, als wij gezellig Kerstmis vieren."

Parodie

Boze reacties kwamen ook bij de NOS binnen. "We zijn niet overstelpt en kregen ook leuke bijval", laat Rolf de Wit van de NOS desgevraagd weten, "maar de grootste groep stelde het item inderdaad niet op prijs. Ieder jaar doet het Journaal op 5 december iets en dit keer is gekozen om de mythe weer te geven. Het moest een parodie worden op de onderzoeksjournalistiek. De redactie heeft daar wel degelijk over nagedacht. En dat de échte Sinterklaas, Bram van der Vlugt, er zijn medewerking aan verleende, zegt genoeg. Hij liet duidelijk weten dat hij wel bestaat, als je er maar in gelooft..."

Maar toen hadden veel ouders de televisie al van schrik uitgezet. Vanwaar gekozen voor dit uitzendtijdstip?

"Tien uur is natuurlijk te laat voor dit item. En het is ook niet de bedoeling dat kinderen naar het Acht uur-Journaal kijken", zegt De Wit. "Je laat kinderen toch ook niet naar de gruwelbeelden uit Afghanistan kijken. Om die reden hebben we het Sinterklaas-item niet om zes uur uitgezonden. Nee, we hebben er wel degelijk over nagedacht."

De kinderen zongen het al: Hoor de wind waait door de bomen (want dát had het Journaal wel correct bericht), makkers staakt uw wild geraas...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.