De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Supermarkt bracht
euro al in omloop

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - De rechter heeft gisteren korte metten gemaakt met de supermarktketen Vomar, die tot woede van De Nederlandsche Bank al eergisteren met de verkoop van europakketten was begonnen. Gaat Vomar toch door, dan moet per zakje euromunten een dwangsom van 10.000 gulden worden betaald. Na twaalf uur vanmiddag loopt die boete op tot maar liefst 100.000 gulden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 28kb)
Twee vrouwen laten de door hen bij Vomar in Schagen gekochte euromunten zien. (Foto: MARTIN MOOIJ)
Vomar-directeur Zwanenburg is van mening dat hij niets verkeerd heeft gedaan, maar kiest eieren voor zijn geld en heeft de actie stopgezet.

In 34 van de veertig vestigingen van Vomar kon gisteren nog voor vijfentwintig gulden een pakket euromunten worden gekocht. De verspreiding van euro's is echter pas na 14 december toegestaan. Dit om verwarring bij de consument te voorkomen.

Ontstemd

De Nederlandsche Bank was "zeer ontstemd" en deed gisteren aangifte. Vomar trok zich hier eerst niets van aan en ging door met de verkoop. Directeur Cees Zwanenburg verkeerde in de stellige overtuiging dat de boete voor de vroegtijdige verspreiding van 5% over het gehele bevoorradingsbedrag uitsluitend rust op de verspreiding van papiergeld. "Ik ben door deze situatie geweldig in verlegenheid gebracht", meent hij.

Zwanenburg legt de fout bij De Nederlandsche Bank, die het geld naar zijn smaak te vroeg bezorgde. De supermarkt was niet berekend op een vrachtwagen vol geld, aldus de directeur.

"Er was nog net plaats genoeg in de kluis om het papiergeld op te bergen. Voor het muntgeld was geen plaats meer. Een beveiligingsprobleem was geboren", stelt Zwanenburg. Dit bewoog hem er eergisteren toe de munten ruim een week eerder dan gepland tegen guldens te laten ruilen. Om klanten hiervan op de hoogte te stellen, zette de keten in Schagen zelfs een advertentie in de krant. De meeste filialen van de keten zijn gevestigd in Noord-Holland.

De Nederlandsche Bank nam nog dezelfde dag contact op met de kruidenier, om hem tot stoppen te manen. Zwanenburg gaf hier geen gehoor aan, met als gevolg dat de rechter hem gisteren dwong te stoppen. In sommige filialen waren de euro's inmiddels al uitverkocht. Het was de bedoeling van de kruidenier om veertigduizend zakjes met een totale waarde van een miljoen gulden van de hand te doen.

Vorige week verspreidde een supermarkt in het oosten van het land - per ongeluk - euro's onder haar klanten. Tegen deze kruidenier werd ook aangifte gedaan.

De Nederlandsche Bank hoopt met de twee aangiftes en het kort geding andere ondernemers te weerhouden van soortgelijke 'euro-acties'. Al met al meent een woordvoerder van de bank dat twee gevallen van vroegtijdige verspreiding "nogal meevalt".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.