TEL AVIV - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, roept vandaag zijn Arbeiderspartij bijeen om te beslissen of zij al dan niet vertrekt uit de regering van nationale eenheid van premier Ariel Sjaron. Peres verklaarde dat gisteren in de Roemeense hoofdstad Boekarest waar hij was voor een bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
De 'vredesveteraan' Peres en zijn partijgenoten, onder wie de minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, liepen maandagnacht weg uit de kabinetsvergadering, waar in hun ogen te haastig werd gekozen voor de militaire optie tegen de Palestijnse leider Jasser Arafat. Peres had Arafat tenminste nog 24 uur willen geven om te laten zien dat het hem ernst was met het oppakken van Palestijnse militanten. Het is niet voor het eerst dat Peres botst met Sjaron. Veel Israëli's vonden de combinatie van de 'duif' Peres en de 'havik' Sjaron al van het begin af aan onwaarschijnlijk, maar het duo werkte vooral de eerste maanden van de regering verrassend goed samen.
Of Peres nu werkelijk met zijn partij opstapt is twijfelachtig. ,,We zijn een democratische partij en indertijd zijn we met 70 tegen 30 procent van de stemmen in de regering van nationale eenheid gestapt. Israël heeft een regering van nationale eenheid nodig in deze moeilijke tijden, maar we hebben ook onze principes. We moeten doen wat we kunnen om de terreur te stoppen, maar de deur voor een politieke oplossing moet niet worden dichtgeslagen", zei hij diplomatiek.
Waarnemers twijfelen of de Arbeiderspartij de dreigementen werkelijk zal waarmaken. Zolang het voornamelijk bij materiele schade blijft die het leger aanricht, zal men waarschijnlijk niet opstappen. In de woorden van Peres: ,,Arafat kan wel weer een nieuwe helikopter kopen."
Het tijdstip voor zo'n verregaande stap is ook niet gunstig. De Arbeiderspartij is intern enorm verdeeld en heeft na een ruzie zelfs al weken geen voorzitter. Bovendien is een harde aanpak van de Palestijnen momenteel zeer populair onder de Israëlische bevolking.
Aan de andere kant geldt dat zelfs voor Peres, die steeds vaker bij veiligheidsbesluiten wordt gepasseerd door Sjaron, op een gegeven moment de maat vol is. Als de Arbeiderspartij werkelijk opstapt, dan kan Sjaron met de steun van rechts gewoon door regeren. Hij raakt dan echter wel zijn 'vijgenblad' kwijt. Peres is de man met het internationale aanzien die omstreden acties van Israël altijd goed aan de buitenwereld weet te verkopen.
De premier heeft echter niet alleen met de Arbeiderspartij te maken. Een aantal rechtse partijen heeft ook gedreigd met opstappen. Zij doen dat als Sjaron Arafat te zacht aanpakt. Een deel daarvan eist dat de politiek gericht wordt op de totale vernietiging van de Palestijnse Autoriteit van Jasser Arafat, die men voor geen cent vertrouwt. Daarmee bepaalt de Palestijnse leider eens te meer de interne politiek van Israël.