NICOSIA - Zowel Griekenland als Turkije hebben verheugd gereageerd op de ontmoeting gisteren tussen de Grieks-Cypriotische president Glafcos Clerides en de leider van de Turks-Cypriotische gemeenschap Rauf Denktash op neutraal terrein van de Verenigde Naties in de Cypriotische hoofdstad Nicosia om te spreken over de toekomst van het verdeelde eiland.
|
Glafcos Clerides (r.) schudt de hand van zijn tegenhanger Rauf Denktash in Nicosia. (Foto: AP)
|
Griekenland en Turkije hebben sinds de enorme Griekse hulp aan de Turkse slachtoffers van de aardbevingsramp in 1999 rondom Istanboel een sterk verbeterde relatie, maar over Cyprus blijven de twee landen pal tegenover elkaar staan.
Clerides en Denktash spraken elkaar vier jaar geleden voor het laatst; dit en eerdere gesprekken over de toekomst van Cyprus liepen steeds spaak. Clerides wil een verenigd eiland, Denktash wil niet dat de Turks-Cyprioten een minderheid binnen één staat vormen, maar een eigen bestuur krijgen. Door de EU-kandidatuur van Grieks-Cyprus, waar Denktash op tegen is, raken de besprekingen over het eiland in een stroomversnelling.
In het bijzijn van Alvaro De Soto, de speciale VN-afgezant, spraken Clerides en Denktash af dat ze vanaf half januari hun gesprekken zullen voortzetten. Clerides zal vanavond zelfs bij Denktash in het Turkse Noord-Cyprus op bezoek gaan voor een etentje. Clerides is sinds 1975 niet meer in Noord-Cyprus geweest. Hij kwam toen als parlementariër om te pleiten voor de vrijlating van een Grieks-Cypriotische gevangene.
Cyprus is in tweeën gedeeld sinds Turkse troepen in 1974, als reactie op een uiteindelijk mislukte staatsgreep van de Griekse kolonels, Noord-Cyprus bezetten om de Turkse gemeenschap te beschermen. De Turkse troepen zijn er altijd gebleven. In 1983 riep Denktash de Turkse Republiek van Noord-Cyprus uit, die alleen door Turkije wordt erkend.