Een gebouw van de Palestijnse veiligheidsdienst werd daar midden in een dichtbevolkt stadsdeel getroffen en jaagde geschrokken bewoners uit hun huizen. Tientallen leerlingen van een nabijgelegen school zouden volgens Palestijnse artsen door rondvliegende scherven gewond zijn geraakt.
Het Israëlische leger ontkent de school te hebben getroffen.
|
Werknemers van de luchthaven Gaza nemen de schade op van Israëlische bombardementen. (Foto: AP)
|
Gevechtsvliegtuigen voerden ook aanvallen uit op de Palestijnse steden Khan Junis, Tulkarem en Salfit. In alle gevallen waren de acties gericht op posities van de Palestijnse veiligheidsdiensten of milities, zoals de aan Arafat verbonden Force 17.
Het Israëlische leger trok ook Nabloes, Iktaba en Ramallah met tanks binnen. In laatstgenoemde plaats staan de gevechtsvoertuigen op enige tientallen meters afstand van het kantoor van Arafat.
De buurt waar de tweede man in de Palestijnse hiërarchie, Aboe Mazen, woont, is omsingeld.
Volgens Israël is dit nog maar het begin van verdere acties, die een reactie zijn op de bloedige aanslagen door Palestijnse zelfmoordenaars afgelopen weekeinde in Jeruzalem en Haifa.
De Israëlische premier Ariel Sjaron ontkent dat hij uit is op de val van Arafat, maar hij noemde diens bewind wel ,,een eenheid die terreur ondersteunt". Sjaron vindt dat hij, net zoals de Verenigde Staten de Taliban behandelen, het bewind van Arafat kan aanpakken. Dat is een regime dat in Sjarons ogen ook onderdak aan terroristen biedt.
Arafat beschuldigde Sjaron er gisteren van niet in een vredesproces te zijn geïnteresseerd. ,,Sjaron wil niet dat ik succes heb bij het aanpakken van extremisten. Hij zag dat ik daarmee sinds de aanslagen op 11 september in de VS bezig was, maar hij ging gewoon door met zijn politiek om Palestijnen te liquideren."
Arafat riep op tot een spoedbijeenkomst van moslimleiders. De Jordaanse koning Abdallah roept zondag de leden van de Arabische Liga bijeen om de druk op Amerika op te voeren om de stilzwijgende steun voor de acties van Israël in te trekken. De Europese Unie riep Israël op de aanvallen op de Palestijnse Autoriteit te staken; Arafat zou juist moeten worden geholpen om militante Palestijnen aan te pakken. Dat is een politiek die in Israël niet meer aanslaat.
Een opiniepeiling gaf gisteren aan dat de Likoed-partij van Sjaron forse winst zou behalen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.
De Arbeiderspartij van Peres, die aan het nut van de harde acties twijfelt, zou daarentegen fors verliezen.