De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Onderlinge strijd
Palestijnen nabij

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Zwarte rook walmt op uit de buurt in Gaza waar de kantoren van de Palestijnse president Jasser Arafat gevestigd zijn. Israël lanceerde raketaanvallen op de stad als vergelding voor de zelfmoordaanvallen afgelopen weekeinde in Israël. (Foto: REUTERS)
TEL AVIV - Israël mag de golf van Palestijnse arrestaties dan wel hebben afgedaan als een 'farce' maar in de Palestijnse gebieden worden de arrestaties van naar verluidt honderd leden van de extremistische Hamas-beweging en de Islamitische Jihad wel serieus genomen. Gevreesd wordt dat dit het einde betekent van de Palestijnse eenheid en de mogelijke start van een burgeroorlog. Het is een angst die groter lijkt dan voor de eventuele Israëlische vergelding.

De Palestijnse leider Jasser Arafat leek zich daarvan bewust want hij oogde gespannen en vermoeid na een onderhoud met een de Europese vertegenwoordiger Miquel Morantinos in Ramallah. Arafat vecht niet alleen tegen Hamas en de Jihad maar ook tegen de publieke opinie die het voor het overgrote deel eens is met de verklaring van Hamas dat "de Palestijnse Autoriteit zich opwerpt als de beschermer van Israël". Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat heeft Israël de Palestijnse leider geen kans gegeven orde op zaken te stellen. "Hoe kun je arrestaties verrichten als tegelijkertijd je politiebureaus in puin worden geschoten en je steden omsingeld zijn? Sjaron kent alleen de taal van de oorlog. Hij moet gestopt worden voor het te laat is."

De man die grotendeels verantwoordelijk is voor de arrestaties in de Westoever, de van veel volmachten voorziene veiligheidschef Jibril Rajoeb, ontkende gisteren de aantijgingen dat hij het Palestijnse belang tegenwerkt. Hij bekritiseerde de zelfmoordaanslagen in Jeruzalem en Haifa scherp. "Ze hebben Sjaron gered. Een week geleden stond Sjaron nog onder druk vanwege zijn geweld tegen de Palestijnen. Internationaal ging het gesprek toen over een Palestijnse staat, nu wordt er alleen nog maar gepraat over hoe Sjaron ons gaat aanpakken."

Verdeeld

Binnen de Fatah-beweging van Arafat is men echter ook verdeeld. Het hoofd van die beweging in de Westoever, Marwan Barghoeti, zei dat de Palestijnse opstand gewoon door zal gaan. "Het gebruik van militaire jets zal Sjaron ook geen veiligheid brengen." Bij de begrafenis van een door Israëlische troepen doodgeschoten Hamas-lid hadden zo'n duizend aanhangers een geheel andere mening. Ze riepen op 'de heilige oorlog' tegen Israël voort te zetten. Het is ook de officiële lijn van de organisatie, wiens leider de invalide sjeik Achmed Jassin, in Gazastad onder huisarrest zou zijn geplaatst. Volgens Mussa Aboe Marzoek, een woordvoerder van Hamas in de Syrische hoofdstad Damascus staan duizenden martelaren klaar om zichzelf in Israël in de lucht te jagen. "Israel zal een hoge prijs betalen voor zijn luchtaanvallen."

"Hamas heeft zeker de capaciteit om toe te blijven slaan. Ieder keer als Israël een leider doodt, zoals Mahmud Aboe Hannud in wiens naam de wraak in Haifa en Jeruzalem werd gepleegd, staan er weer anderen op", zegt de Palestijnse parlementariër Ziad Aboe Amr.

Hamas riep gisteren echter ook op tot een dialoog met Arafat, maar voegde daar wel aan toe dat verzet tegen Israël het pad voor de Palestijnse vrijheid is. Een uitspraak waar de onder enorme internationale druk staande Arafat waarschijnlijk weinig mee kan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.