De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Beslissende slag om Kandahar ophanden

Van onze redactie

   
 

buitenland BONN/KABOEL - Terwijl de Afghaanse partijen op de conferentie in Bonn het nog niet eens kunnen worden over de samenstelling van de nieuwe regering, lijken in Afghanistan de gevechten in een beslissend stadium te komen. De strijdende partijen maken zich op voor de slag om Taliban-bolwerk Kandahar, waar mullah Omar persoonlijk de verdediging aanvoert.

De oppositie verklaarde dat de Taliban troepen uit de omgeving samentrekken in de stad en van plan lijken om zich dood te vechten. De strategie van de oppositie die gevolgd wordt bij de belegering van Kandahar lijkt gelijk aan die van de slagen om Mazar-i-Sharif en Kaboel. Amerikaanse bombardementen verzwakken de verdedigingslinies, waarna Afghaanse strijdkrachten het grondgevecht aangaan. Vanuit het zuidoosten belegeren lokale milities het vliegveld van de stad, en de Noordelijke Alliantie nadert Kandahar langzaam maar zeker vanuit het noorden. Ook de ruim duizend Amerikaanse mariniers die zo'n honderd kilometer buiten Kandahar gelegerd zijn, zouden een rol kunnen spelen bij een aanval op de stad.

Ook de toestand in en rond de noordelijke stad Mazar-i-Sharif is "extreem instabiel" door confrontaties tussen de verschillende groeperingen en door plunderingen, zo hebben de Verenigde Naties laten weten. Dat verhindert de distributie van voedselhulp in het gebied voor zo'n twee tot drie miljoen kwetsbare Afghanen. Een Afghaanse anti-Talibanleider, Mohammed Zeman, heeft intussen de VS gisteren gesmeekt op te houden met het bombarderen van gebieden rond de Witte Bergen bij Jalalabad, waar Osama bin Laden zich zou ophouden. Bij vier aanvallen vorige week, dit weekeinde en gisteren zijn mogelijk wel honderd mensen omgekomen in en rond het dorp Agom, aldus dorpelingen.

Een Amerikaanse woordvoerder ontkende dat de dorpen opzettelijk worden aangevallen en stelde dat het verslaan van de terroristen "van het allergrootste belang" is. In de bergen bevindt zich het grottencomplex Tora Bora, aangelegd tijdens de strijd tegen de Sovjet-Unie, en nu mogelijk gebruikt door Bin Laden.

Bonn

In Bonn lijkt de discussie zich toe te spitsen op de keuze tussen de kandidaten voor het leiderschap van de interimregering. De Verenigde Naties oefenen druk op de deelnemers uit omdat morgen aan het begin van de donorconferentie voor Afghanistan in Berlijn duidelijk moet zijn voor de geldschieters of hun miljarden in de tokeomst wel goed terecht zullen komen.

VN-gezant Lakhdar Brahimi probeert de vier delegaties tot overeenstemming te brengen over de lijst met namen van de toekomstige ministers. De leiders van de Noordelijke Alliantie gaven hun delegatie gisteren toestemming te kiezen uit vier personen als hoofd van de toekomstige interim-regering.

De delegaties lijken wel tot overeenstemming te komen over een plan voor de nabije toekomst van hun land. Dat houdt in dat er een twee jaar durende overgangsperiode komt met provisorische overheidsinstellingen en een voorlopige regering,die wordt afgesloten met vrije verkiezingen.

Een van de meer dan tachtig Taliban-strijders die vorige week zondag na de gevangenisopstand in Mazar-i-Sharif in handen viel van de Noordelijke Alliantie blijkt een Amerikaan uit Californië te zijn, zo bevestigden gisteren diens ouders.

De 20-jarige man, die zichzelf in eerste instantie Abdoel Hamid noemde, is zoon van een advocaat en heet John Walker. Inmiddels is hij overgedragen aan Amerikaanse eenheden. Bij gevechten tegen de Noordelijke Alliantie zou hij kogel- en granaatscherfwonden hebben opgelopen. Walker heeft zich volgens zijn moeder enige tijd geleden bekeerd tot de islam.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.