De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Australische trend:
kinderloze huizen

   
 

door Jan Ligthart MELBOURNE - De nieuwste woontrend in Australië: huizen waarin geen kinderen mogen wonen. Huisdieren zijn welkom, "desnoods een olifant, als die in kamer past", maar voor baby's en kleuters zijn de woningen verboden terrein. "Een gat in de markt", zo meent een projectontwikkelaar in Melbourne.

In Australië is furieus gereageerd op dit "waanzinnige en onsmakelijke" idee. Onterecht, zo vindt Alex Tomkin van het gelijknamige bouwbedrijf. "Er zijn tegenwoordig heel wat stellen met een dubbel inkomen en geen kinderen. Die mensen hebben een volstrekt andere woonwens dan een doorsnee gezin, maar ze kunnen nog nergens terecht. Dat er vraag naar is, blijkt uit de telefoontjes die we hebben ontvangen."

De huizen wijken vooral qua indeling af van de stereotiepe rijtjeshuizen. Woningen hier kennen meestal nog de klassieke, ouderwetse voorkamer voor deftig bezoek. De huiskamer heet hier 'familiekamer' en vaak is er ook nog een speciaal vertrek ingericht als speelruimte voor de kinderen.

'Dinky's' (dubbel inkomen, geen kinderen) hebben al die aparte ruimtes niet nodig. De kinderkamers heten in deze huizen gastenvertrekken en hebben een eigen woon- en badkamer. De familiekamer is omgebouwd tot 'technologische zone'. "Daar kunnen de computer en aanverwante apparaten worden uitgestald. De zone biedt bovendien ruimte voor een televisiescherm van meer dan een meter breed, aangezien dat een van de meest gewilde apparaten is onder tweeverdieners."

Geadverteerd heeft Tomkin niet. "Dat mag ik niet. Zoals je in dit land ook geen personeelsadvertenties mag plaatsen voor 'serveersters'. Dan moet je al vragen om een 'serveerder m/v'. In Australië wordt iets al heel snel als discriminerend gezien. Zo heb ik ook speciale woningen voor 50-plussers gebouwd. Ik weet dat zoiets in Nederland heel gewoon is. Maar als je hier onder die vlag een huis te koop zet, heb je binnen de kortste keren een rechtszaak aan je broek. Want dan vindt een veertigjarige dat ook hij in dat huis moet mogen wonen."

Inmiddels heeft een inwoonster van Melbourne inderdaad gedreigd met een rechtszaak tegen Tomkin. Hij ligt er niet wakker van: "Ik zeg niet dat mensen die daar gaan wonen nooit kinderen mogen krijgen. Het zijn koophuizen. Dat betekent dat, als het pand eenmaal is verkocht, de eigenaren mogen doen en laten wat ze zelf willen. Alleen: als je kinderen wilt, zul je waarschijnlijk niet voor deze woningen kiezen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.