De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rowena (4) uit Dordrecht
is meisje Nulde

   
 

AMSTERDAM - Het gruwelijk vermoorde meisje van Strand Nulde blijkt de 4-jarige Rowena Rikkers uit Dordrecht te zijn. Het meisje is kort voor haar vijfde verjaardag in augustus van dit jaar om het leven gebracht, waarschijnlijk door haar eigen moeder Wanda Rikkers (25) en haar 32-jarige vriend. De recherche Noordwest-Veluwe maakte gisteren bekend dat het duo officieel wordt verdacht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Reconstructie van het kinderhoofdje. (Foto: ANP)
Rowena's lichaampje werd op afschuwelijke wijze verminkt en her en der in ons land in het water gedumpt. Haar rompje spoelde langs Strand Nulde bij Putten aan, haar hoofdje werd enkele dagen later in De Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland gevonden. In het Veluwemeer werd onlangs een van de handjes van de Dordtse kleuter aangetroffen.

De politie heeft een klopjacht geopend op de moeder en haar huidige partner uit Rotterdam.

De twee zijn op de vlucht geslagen in een witte gehuurde Mercedes Vito met het kenteken 03-VD-HG en zijn vrijwel zeker in het buitenland ondergedoken.

Volgens persofficier J. Buttinger van justitie in Zutphen is geen internationaal opsporings- en arrestatiebevel tegen Rowena's moeder en stiefvader uitgevaardigd. "Wel zijn er contacten met de politie in het buitenland", aldus Buttinger.

Het als lief omschreven, donkerblonde kleutertje woonde tot april van dit jaar bij haar ouders, Wanda Rikkers en Martin Huisman, in de Dordtse probleemwijk Oud-Krispijn. Bijna vijf jaar geleden kondigden zij de geboorte van Rowena Klaartje aan via een geboortekaartje met de tekst, 'Ogen als sterretjes, een mensje heel klein, je gedachten nog verretjes, wat zijn wij gelukkig jouw papa en mama te zijn'.

Plaatselijk journalist Leo Roubos uit Papendrecht, die de zaak verslaat, heeft Rowena vastgehouden toen zij enkele weken oud was. "Ik kende het stel en ging daar op kraamvisite. Ze waren toen nog niet getrouwd. Het waren hele gewone mensen die toen erg gelukkig waren met hun kind." Volgens Roubos, die het paar de afgelopen jaren uit het oog verloor, leek het meisje op haar moeder.

Nadat het paar uit elkaar ging, verhuisde de moeder met Rowena naar haar nieuwe vriend in Rotterdam. Sinds die tijd zou vader Huisman zijn kind niet meer hebben gezien. "Zodoende wist hij niets over haar vermissing en het misdrijf", aldus een politiewoordvoerder.

Begin augustus is Rowena voor het laatst door getuigen gezien. Zij zou op 30 augustus vijf jaar hebben moeten worden, maar moet ongeveer anderhalve week eerder om het leven zijn gebracht.

Maandenlang bleef onbekend wie het meisje van Strand Nulde was. Nadat het hoofdje van de kleuter was gereconstrueerd, bereikte de Puttense recherche een doorbraak. Aan de hand van Rowena's opvallende gebitskenmerken - een spleetje tussen haar tanden en een vooruitstekende bovenkaak - werd het kind begin november door haar vroegere onderwijzers van de Mauve-school in Oud-Krispijn herkend.

Oud-lerares Janny Pluister noemt haar "een vreselijk lief kind". Lamgeslagen vertelt zij dat Rowena plotseling de school verliet. "Haar moeder zei dat ze in Rotterdam ging wonen. Daarna heb ik Rowena nooit meer gezien. Hoewel ik sinds oktober met pensioen ben, hebben mijn oud-collega's me gisteren gewaarschuwd. Ik heb het erg moeilijk met dit vreselijke nieuws."

Volgens de politie heeft Rowena's familie aangifte van haar vermissing gedaan. Wanneer dat is gebeurd, wil de recherche niet kwijt. Ook blijft onduidelijk of Rowena's vader heeft meegewerkt aan een vergelijkend dna-onderzoek dat vorige week de doorslag gaf in de speurtocht naar haar identiteit.

Hun tranen verbijtend en met de armen om elkaars schouders zochten enkele tientallen buurtgenoten van het slachtoffertje elkaar gisteravond in een wijkcentrum in Oud-Krispijn op. Zij werden door welzijnswerkers opgevangen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.