De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN-topman vindt ophef over opties overdreven

Van een onzer verslaggevers

   
 

NOORDWIJK - KPN-topman Ad Scheepbouwer vindt alle ophef over zijn optieregeling en gouden handdruk "vervelend" en "niet erg feitelijk". De nieuwe KPN-voorzitter heeft het nooit als een erezaak gezien om Nederlands grootste telecomconcern van de ondergang te redden. Het gaat volgens hem om "een normale zakelijke transactie". In de verdere ophef die rond de emissie van KPN is ontstaan, scoorden beleggers gisteren een punt. Het belbedrijf kwam met extra, voor de emissie mogelijk relevante informatie en voorkwam daarmee een kort geding.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 12kb)
Scheepbouwer ...fusie of overname nu niet aan de orde...
Scheepbouwer voelt zich in zijn positie als bestuursvoorzitter van het grootste Nederlandse telecombedrijf geenszins door de ophef rond zijn opties aangetast. Dit vertelde hij na afloop van de opnamen van het tv-programma Business Class.

Bijna tegelijkertijd maakte de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi), een stichting die over aandeelhoudersbelangen waakt, bekend via de rechter KPN en de staat als grootaandeelhouder te dwingen informatie openbaar te maken die andere beleggers niet hebben. Dit met het oog op de emissie van 5 miljard.

Gisteravond ging KPN door de knieën en beloofde de gevraagde openheid. Sobi heeft daarop het kort geding geschrapt.

Sobi was ervan overtuigd dat de staat als grootaandeelhouder en houder van het zogenoemde gouden aandeel beschikt over informatie die niet in het prospectus staat. Daarmee maken de staat en het telecomconcern zich volgens de pressieclub schuldig aan discriminatie van andere aandeelhouders en aan voorkennis. De informatie betreft met name de exacte voorwaarden die een bankconsortium aan KPN stelt om gebruik te maken van een krediet van 2,5 miljard. Die voorwaarden zijn volgens voorzitter Pieter Lakeman van de Sobi essentieel voor het beoordelen van de levensvatbaarheid van KPN.

Sobi stelde zich gisteren tevreden met een inderhaast verschenen persbericht van KPN waarin de informatie alsnog wordt verstrekt. De stichting handhaafde gisteren echter het advies om niet in te schrijven op de emissie. KPN houdt ondertussen overeind dat in het prospectus alle benodigde informatie staat. Er zijn geen regels overtreden.

Ook volgens KPN-topman Scheepbouwer zijn er geen zaken voorgevallen die het daglicht niet kunnen verdragen. Over zijn optieregeling hield hij het gisteren kort. Die betaalt zich pas uit als hij er in slaagt om het noodlijdende telecomconcern uit het slop te halen. De opties leveren hem geld op als de koers van het aandeel KPN boven de uitoefenprijs van 3,99 uitkomt. "Zonder succes is er geen beloning", zei Scheepbouwer. "De opties zijn nu nog niets waard. Ik kan er bij de bakker geen brood voor krijgen. Daarvoor moet ik wachten tot 2004."

Het forse optiepakket kan de bestuursvoorzitter echter vele miljoenen guldens opleveren. Zware kritiek viel hem daarom ten deel. In de Tweede Kamer werd gesproken over exorbitante bedragen en over zelfverrijking. De vakbonden reageerden boos, temeer omdat de optieregeling naar buiten kwam kort nadat zij met KPN een akkoord hadden gesloten over het schrappen van duizenden banen.

Boven het optiepakket dat Scheepbouwer alleen voor zijn aantreden kreeg, heeft hij extra prestatiegebonden opties en een gouden handdruk bedongen. Dat over de laatste twee niets in het emissieprospectus is opgenomen, is niet meer dan normaal, zo vindt de KPN-voorman. "Die regelingen zijn niet relevant voor de huidige aandelenemissie", is zijn mening. "Ze komen in het jaarverslag over 2001 te staan." Zelf wast hij daarbij zijn handen in onschuld: "Ik ben geen jurist. De juristen van KPN, die van de banken en de beurs staan volledig achter de tekst in het emissieprospectus."

Vandaag vliegt Scheepbouwer per Concorde via Londen naar New York om er enkele roadshows voor institutionele beleggers te geven. Hij mist mogelijk één of twee presentaties "Het is in de Verenigde Staten uiterst ongebruikelijk dat bestuursvoorzitters verstek laten gaan tijdens dit soort bijeenkomsten", reageerde Ahold-voorzitter en KPN-commissaris Cees van der Hoeven daarop gisteren in het tv-programma Buitenhof. "Ik heb hem er nog niet over gesproken."

De aanhoudende geruchten dat KPN een fusie of samenwerkingsverband met British Telecom of een ander groot telecomconcern voorbereidt, werd door Scheepbouwer desgevraagd ontkracht. "Er wordt op dat vlak geen enkel gesprek gevoerd", aldus de voorzitter. "Op de lange termijn moeten we echter niets uitsluiten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.