en KABOEL/BONN - De Amerikanen hebben het afgelopen weekeinde zware bombardementen uitgevoerd op de resterende stellingen van de Taliban en Bin Ladens netwerk Al-Qaeda bij de zuidelijke stad Kandahar en bij een basis van de terreurleider in het oosten van Afghanistan.

|
Sima Wali (voorgrond) van de delegatie uit Rome loopt door de gangen van het conferentiegebouw Petersberg. (Foto: AP)
|
De luchtaanvallen lijken een slotoffensief in te luiden van de tegen de Taliban vechtende legertjes terwijl in Bonn de pogingen om een verenigde overgangs-regering te vormen tot een climax lijken te komen.
De optimisten onder de waarnemers in Bonn voorspellen dat er vandaag een overeenkomst zal worden bwereikt, en dat kanselier Schröder bij de ondertekening van het "historische" stuk aanwezig zal zijn. Volgens anderen zal de conferentie zeker nog tot morgen uitlopen, waarbij zij zich afvragen of de meningsverschillen wel te overbruggen zijn.
De bedoeling is dat zo snel mogelijk een 25 tot 28 leden tellende overgangsregring zal worden gevormd, terwijl in het voorjaar onder leiding van ex-koning Zahir Sjah een grote stammenvergadering zal worden gehouden die aan het verdere democratiseringsproces vooraf moet gaan. Nog niet duidelijk is hoe een eventuele vredesmacht voor Afghanistan eruit zal zien.
Dit politieke compromis gaat uit van een militaire overwinning bij Kandahar en mikt op een succes van de Amerikanen in de jacht op Bin Laden. Als waarschijnlijk interim-premier wordt de Pasjtoen-leider Hamid Karzai genoemd. Karzai is niet aanwezig in Bonn en is een van de leiders van de anti-Talibanbeweging die nu Kandahar heeft omsingeld.
Opvallend is dat de onderhandelaars geen rol van betekenis hebben ingeruimd voor Burhanuddin Rabbani, de facto nog steeds de internationaal erkende president van Afghanistan. Rabbani lijkt zich inmiddels bij een stille aftocht te hebben neergelegd.
Verzet
De aanvallers van Kandahar ontmoeten fel verzet, met name van de buitenlandse elementen binnen de Talibanbeweging. Pogingen om het vliegveld van Kandahar in te nemen mislukten daarom gisteren ten dele, gaven woordvoerders van de anti-Talibantroepen gisteravond toe. Niettemin lijken de milities de komende week grote vorderingen te kunnen maken en daarbij wordt er vooral op gegokt dat delen van het Talibanleger zich zullen overgeven. Maar, zo lieten de anti-Talibancommandanten weten, mochten de Taliban dat niet doen, dan zal er voor hen geen genade zijn.
Bij Amerikaanse bombardementen rond Kandahar en in dorpen nabij Tora Bora, het grottenbastion van Bin Laden 50 kilometer ten zuiden van Jalalabad, zijn volgens lokale berichten enige tientallen doden gevallen. Dit kon echter door de Amerikanen gisteren niet worden bevestigd.
De minister van Buitenlandse Zaken van de uit Tadzjieken, Oezbeken en Harari's bestaande Noordelijke Alliantie, Abdullah Abdullah, zei gisteren in Kaboel met stelligheid te weten dat Bin Laden zich niet in Tora Bora bevindt, maar in het zuiden, nabij Kandahar. In Tora Bora zouden echter wel enigen van zijn getrouwen zich hebben verscholen. |