De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Guus Hiddink: 'Ik begrijp helemaal niets van reactie Louis van Gaal'
Onbegrip in
Zuid-Korea

   
 

PUSAN - Zichtbaar aangeslagen komt hij de bar van het Marriott Hotel Pusan binnen. Jeu Sprengers, bondsvoorzitter van de KNVB, zit er helemaal doorheen. De man die sinds de professionalisering van de voetbalbond geen directe invloed op het Nederlands eftal meer kan uitoefenen, zucht: "Al het onbegrip en al die vragen waarom we hier niet met Oranje zijn, het is verschrikkelijk. En het gaat de hele dag maar door. Nu ik hier in Zuid-Korea ben, voel ik pas echt hoe hard de klap is aangekomen. Wat mij betreft is het vijf voor twaalf. Een herhaling van dit echec is voor het EK 2004 uitgesloten, willen we geen echte vrije val maken."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Guus Hiddink houdt zich bezig met de afwezigheid van zijn oude werkgever. "De mentaliteit van de spelers de bottleneck? Ik heb deze groep sinds 1996 juist leren kennen als zeer resultaatgericht, met tegelijkertijd een zucht naar mooi voetbal." (Foto: EPA)
Vervolgens is er onbegrip als de argumenten van Louis van Gaal vanuit Nederland worden overgebriefd. De kleine Nederlandse afvaardiging in de zonnige Zuid-Koreaanse badplaats Pusan begrijpt er weinig van. Met name oud-bondscoach Guus Hiddink, die tijdens het WK 2002 het Zuid-Koreaanse nationale elftal zal leiden, schudt het hoofd. "De mentaliteit van de spelers de bottleneck? Wat is er het afgelopen jaar dan gebeurd? Ik heb deze groep sinds 1996 juist leren kennen als zeer resultaatgericht, met tegelijkertijd een zucht naar mooi voetbal. Ik was blij en trots om te zien hoe ook Frank Rijkaard tijdens EURO 2000 die speciale kwaliteit goed wist te benutten. En dan zou het in één jaar ineens helemaal weg zijn? Dat kan toch niet?"

"Kijk alleen maar naar de kwaliteit", vervolgt de man die tijdens het WK '98 met Oranje de halve finales haalde. "Iedereen is er nog en is alleen maar beter geworden. Alleen Dennis Bergkamp en Wim Jonk zijn verdwenen, maar met jongens als Ruud van Nistelrooy, Mark van Bommel en Kevin Hofland is dat gat niet onaardig gedicht. Daarom klopt er ook iets niet met de zwartepiet die de groep nu krijgt. Het is juist de taak van een coach om de specifieke kwaliteiten van een selectie te benutten en spelers te stimuleren hun talent in dienst van het collectief te stellen. Maar ik denk dat 'm juist daarin de kneep zit."

Vervolgens mengt Johan Cruyff, die vandaag de loting voor het WK 2002 verricht, zich in het gesprek. "Zo'n opmerking over de mentaliteit van de spelers geeft aan dat er een hoop dingen het afgelopen jaar niet hebben geklopt. Het feit dat het zover heeft kunnen komen zegt daarom veel over de mensen die daarover hadden moeten waken. Als ik nu hoor dat ondanks het missen van een WK-kwalificatie de leiding toch door wilde gaan met een team waarin het niet meer klikte tussen coach en spelers, dan geeft dat te denken. Het geeft aan dat je met de aanstelling van alleen een nieuwe bondscoach er waarschijnlijk niet bent."

Guus Hiddink haakt daarop in. "Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik mezelf op ga fokken. Het is omdat ik als bondscoach van Zuid-Korea al bezet ben, anders zou ik zo de handschoen op willen rapen om deze groep hét weer op te laten pakken. Een stel fantastische voetballers, die ik heb leren kennen als een groep die je redelijk veel vrijheid kon gunnen, omdat ze zelf goed aanvoelden wanneer ze zich moesten mobiliseren. Een groeiproces dat vooral na het teleurstellende EK '96 zijn beslag kreeg, toen de harde kern een bij hun club ontstaan probleem naar het Nederlands Elftal mee had genomen. Een ervaring waarmee tijdens het daaropvolgende WK-kwalificatietoernooi meteen werd afgerekend. Maar ga je deze spelers te veel opleggen, dan ontstaat er een probleem. Dan onderken je onvoldoende het niveau waar ze qua persoonlijkheid naar gegroeid zijn en komen er botsingen. Alleen is het wel heel kort door de bocht om het dan op de mentaliteit van de spelers te gooien."

Jeu Sprengers kan het niet langer aanhoren. "Mannen, ik heb het helemaal gehad. Ik ga naar huis." Even later pakt de bondsvoorzitter zijn koffers, meldt zich af voor de lotingsceremonie en neemt het eerste vliegtuig terug naar Nederland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.