ZEIST - Zelfs een 'gezellig' etentje met Henk Kesler kon Louis van Gaal niet overhalen als bondscoach en technisch-directeur werkzaam te blijven bij de KNVB. De directeur ontkende de uitschakeling voor het WK 2002 door Ierland licht opgevat te hebben, maar stelde vervolgens wel alles in het werk de falende Van Gaal te behouden. De overredingskracht van Kesler schoot tekort.
|
Henk Kesler
...smeekbede...
|
Vervolgens sloeg de Tukker genadeloos toe, toen Van Gaal voorstelde de lopende zaken als technisch-directeur tot 1 juli 2002 te beheren. ,,Voor mij en de Raad van Toezicht onbespreekbaar. We willen vermijden dat Louis van Gaal over zijn graf regeert." Op 1 februari 2002 moet zijn bureau leeg zijn. ,,Zodat zijn geest niet langer rondwaart als Oranje op 13 februari tegen Engeland speelt."
Na het afhaken van Ronald Koeman als bondscoach - hij koos voor Ajax - worden de geluiden sterker, dat de KNVB openstaat voor een tweemanschap bestaande uit de huidige assistent van Louis van Gaal, Ruud Krol, en Johan Neeskens, die moeizame onderhandelingen voert bij NEC over een verlengd verblijf. Johan Neeskens en Ruud Krol assisteerden Frank Rijkaard tijdens EURO 2000.
Naast de invulling van de nieuwe technische staf zal Kesler de technische organisatie aan de top van de voetbalbond doorlichten. Ook daarover wilde hij geen tipje van de sluier oplichten. Bij een loskoppeling speelt de KNVB met het plan de technische leiding eventueel door te schuiven naar een meer controlerende man. In dat geval komt Hans Jorritsma, de huidige teammanager van Oranje, nadrukkelijk in beeld.
Wel moeten de zeggenschap en verantwoordelijkheid van de functie opnieuw beschreven worden. Een scheiding van de functies van bondscoach en technisch-directeur (door Louis van Gaal gecombineerd) is sowieso onvermijdelijk. Anders wordt de KNVB over twee jaar bij het eventueel missen van het EK opnieuw met dezelfde problematiek geconfronteerd.
Hoewel directeur Kesler verder alle speculaties van zich afwierp, vertelde hij wel dat de KNVB zich niet laat opjagen. ,,Voor de eerste EK kwalificatie-interland in september 2002 moeten we spijkers met koppen geslagen hebben. In het uiterste geval kiezen we tot die tijd voor een interim-oplossing. Wie eind januari verantwoordelijk is voor Oranje bezoekt de loting voor de voorronde van het EK."
Op de persconferentie gisteren vertelde directeur Henk Kesler trouwens wel dat hij Louis van Gaal onder bepaalde voorwaarden wilde handhaven. Zaken, die aan de orde zouden komen als er zou zijn geëvalueerd. Want het was de KNVB een doorn in het oog, dat Van Gaal zich vaak presenteerde als alleenheerser in Zeist, dat z'n mediaoptreden vaak te wensen overliet, z'n gedrevenheid af en toe doorsloeg en dat de verantwoordelijkheid voor de functies van bondscoach en technisch directeur bij één man lagen. ,,Maar aan zijn kwaliteiten als trainer-coach hebben we nooit getwijfeld." Opmerkelijk omdat Van Gaal op dat vlak juist een aantal malen nadrukkelijk faalde. Het resulteerde in nederlagen voor Oranje op de later geblokkeerde weg naar Azië.
Kesler: ,,Toch blijf ik achter z'n benoeming staan. Het was echter een inschattingsfout te denken dat plaatsing voor het WK 2002 een formaliteit betrof. Dat het vlaggenschip schipbreuk leed is een afgang, die we ons in de toekomst niet meer kunnen permitteren." Daarna ging de directeur nog even in op het tijdstraject, dat leidde tot het opstappen van Louis van Gaal, om tegenspel te bieden aan de heersende opinie over een soap, geregisseerd door de bondscoach met een bijrol voor Kesler zelf en de KNVB. ,,Uiteraard waren we daar niet blij mee, maar alles is in overleg en met goedkeuring van de bondscoach gegaan."
Mark Wotte is door Kesler gevraagd het olympisch traject naar Athene 2004 voor z'n rekening te nemen. De tweede trainer van de KNVB heeft het aanbod in beraad genomen, maar wacht vooralsnog de nieuwe technische organisatie en personele bezetting af.