De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Interbrew vindt zichzelf
slachtoffer vervalsingen

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Belgische brouwer Interbrew zegt het slachtoffer te zijn geworden van vervalste documenten over een bod van het concern op branchegenoot South African Breweries (SAB). Volgens de brouwer zijn de bewust gelekte documenten vervalst om het te doen voorkomen alsof Interbrew al op zeer korte termijn een bod op SAB zou willen uitbrengen.

De Financial Times meldde eerder deze week prominent op de voorpagina dat Interbrew op 3 december een bod van minstens 4 miljard pond (ruim 14 miljard) zou doen op SAB. De zakenkrant baseerde zich op een intern document dat, zo blijkt nu, anoniem aan verschillende media in Engeland en Frankrijk is bezorgd.

"De details van het plan dwarrelden als confetti door de Londense City", meldde de Britse krant The Independent. Het 40 pagina's tellende document zou in Parijs zijn gepost. De stukken barsten van de details, inclusief de codenamen voor Interbrew en SAB: 'Ice' en 'Zulu'.

Interbrew zag zich woensdag gedwongen toe te geven dat er serieus naar SAB wordt gekeken, maar voegde daaraan toe dat een eventueel bod nog niet in de maak is. Gisteren meldde het concern, na een speciale vergadering van de Raad van Bestuur, dat delen van het uitgelekte document een regelrechte vervalsing zijn. Het concern heeft de beursautoriteiten in Brussel en Londen ingeschakeld en voert ook een intern onderzoek uit.

Volgens Interbrew gaat het om een intern werkdocument dat de zakenbanken Goldman Sachs en Lazards voor het bedrijf hadden opgesteld als onderdeel van een jaarlijkse analyse van de bierindustrie en de voornaamste spelers. Het document was nog niet door het bestuur bekeken.

De vervalste extra pagina's droegen het logo van de bankiers en bevatten details over de datum en de prijs van een bod van Interbrew op SAB. Volgens bronnen in bankierskringen werd in het oorspronkelijke document wel degelijk een mogelijke overname van SAB door Interbrew besproken, maar dan zonder premie. In de vervalste bladzijden wordt over een premie van 30% gesproken.

De koers van SAB stoof na het bericht in de Financial Times met meer dan 9% omhoog. Interbrew-woordvoerder Corneel Maes zegt geen flauw idee te hebben wie er achter de vervalsingen zit of met welk doel die zijn gepleegd. "We willen dat heel graag weten. We vinden dit een zeer ernstige zaak en behouden ons het recht voor om juridische stappen te ondernemen", aldus Maes.

SAB-topman Graham Mackay zei afgelopen donderdag dat hij 'hogelijk verbaasd' was over het uitlekken van de plannen van Interbrew. Hij meldde ook dat de Belgen hun excuses hebben aangeboden, maar voegde eraan toe dat SAB niet zit te wachten op een grote fusie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.