in verband met de herweging van MSCI-indexen. De beurs wilde grote beleggers als beleggingsfondsen de kans geven hun portefeuilles daaraan aan te passen. "Euronext verwachtte vlak voor sluiting een grote orderflow", aldus een handelaar. En dat gebeurde dan ook. Op een verder weinig geïnspireerde beurs zat het vuurwerk in de staart: in de laatste minuten werd er flink gehandeld.
Tot grote koersschommelingen leidde de ruimere openingstijd niet. De meeste AEX-fondsen kwamen nauwelijks van hun plek. Kabelaar UPC was een uitzondering, in negatieve zin welteverstaan. Het fonds dook in de laatste handelsminuten naar 0,50, een daling van 10,7%. Ook Koninklijke Olie kende betere dagen. De koers daalde 1,4% op 54.
Versatel klom 3,9% op 1,33 en was daarmee de sterkste stijger onder de AEX-fondsen. De kabelaar werd op de hielen gevolgd door ABN Amro. De bank dikte 2,6% aan op 18,15. Dit ondanks de bekendmaking dat er een voorziening van 110 miljoen wordt getroffen tegen het verlies dat de bank lijdt bij een mogelijk faillissement van het Amerikaanse energieconcern Enron. Ook branchegenoot ING heeft een forse bedrag ($195 miljoen) aan ongedekte tegoeden uitstaan bij Enron. ING daalde wel: 0,2% naar 29,20.
Een analist van HSBC Investment Bank verklaarde de ongevoeligheid van ABN voor het slechte nieuws met: "Met de recente winstwaarschuwing zit er al veel ellende in de koers verwerkt. Rond 17 heeft het aandeel een bodem gevonden, waardoor het niet snel zal zakken."
KPN verloor 1,4% op 5,10. Gisteren kwam de rol van de overheid bij de emissie onder vuur te liggen. De staat zou als grootaandeelhouder over exclusieve informatie beschikken. Een woordvoerder van Financiën ontkende dit gisteren nog eens. KPN verwacht niet dat de emissie door de ophef gevaar loopt.
Laurus schitterde gistermiddag op de Midkap. De supermarktketen kwam met 5,09 op een winst van 5% en was daarmee de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen. Waarom was onduidelijk. Het onbevestigde gerucht doet de ronde dat de Franse supermarktketen Casino een bod voorbereidt. De Fransen zouden 8,50 per aandeel voor Laurus over hebben.
CSM maakte gisteren een nettowinst (vóór goodwill) bekend van 177 miljoen, een stijging van 18%. Analisten hadden gemiddeld op een iets hogere winst gerekend. Desondanks bleek CSM gisteren suikeraandeel. De koers sloot op 22,11, 3,3% hoger. Het voedingsmiddelenconcern verwacht voor het boekjaar 2001/2002 een winststijging van 10%.
Het in surseance verkerende Pharming kreeg opnieuw een tik omlaag. Het biotechbedrijf heeft in de eerste maanden van dit jaar een verlies van 27,9 miljoen geleden. Een jaar daarvoor was dat nog 16,9 miljoen. De kas is inmiddels leeg. Het noodlijdende bedrijf zoekt nu een oplossing die een faillissement kan voorkomen. Met het Amerikaans Genzyme wordt gesproken over de verkoop van verdere bedrijfsonderdelen. Pharming daalde gisteren op de beurs met 9,4% naar 0,48.