De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Val Enron bezorgt
banken enorme strop

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Wat één van de grootste faillissementen uit de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis dreigt te worden, heeft ook zo zijn gevolgen voor financiële instellingen in Nederland. Als het in grote financiële moeilijkheden verkerende Texaanse energieconcern Enron failliet gaat, zal ABN Amro in het vierde kwartaal van dit jaar een voorziening treffen van 110 miljoen, bevestigde een woordvoerder van de bank gisteren. ING wil het over voorzieningen nog niet hebben, maar heeft zelfs $195 miljoen (zo'n 480 miljoen) bij Enron uitstaan.

Voor het grootste deel gaat het daarbij om leningen ($130 miljoen, of 325 miljoen), waar geen zekerheden tegenover staan. Daarnaast heeft ING $65 miljoen in Enron-obligaties zitten. Ook die zijn 'ongedekt', stelt een woordvoerder van ING.

ABN Amro leende de Amerikaanse energiereus geld voor een energiecentrale van $3 miljard in India. Met de voorziening - die genomen wordt als Enron ook echt omvalt - worden volgens een woordvoerder uitstaande kredieten bij het energieconcern afgeschreven. Hoe groot die leningen zijn, wil de bank niet kwijt. Voor een groot deel staat de overheid garant, wil de bank nog gezegd hebben. De voorziening zal alleen voor de direct aan Enron uitstaande kredieten worden genomen. Voor bedrijven die aan het concern gelieerd zijn, geldt dat niet.

Niet alleen ABN Amro gaat bij een faillissement van Enron voor een fiks bedrag het schip in, maar ook ING. Ook ING benadrukt dat het bankroet nog geen feit is. Valt Enron wél om, dan zal over restitutie van (een deel van) het uitstaande geld overlegd worden, aldus de zegsman. "De lijst met schuldeisers is lang", weet echter ook ING.

Aanleiding om de winstverwachting neerwaarts bij te stellen, is de nieuwe tegenvaller niet. ING Groep blijft vasthouden aan de eerder uitgesproken 5%-groei van de operationele nettowinst per aandeel dit jaar. De 5% is het gevolg van een eerdere neerwaartse bijstelling, van een toename van de winst met minimaal 17%. per aandeel

Ook andere grote, buitenlandse kapitaalverschaffers kwamen gisteren met schadebedragen naar buiten. Zo heeft Credit Lyonnais $250 miljoen aan Enron geleend, waarvan de helft niet is afgedekt. Citigroup heeft een lening van $800 miljoen uitstaan, waarvan de helft eveneens niet is afgedekt. JP Morgan Chase zegt voor $500 miljoen aan ongedekte leningen te hebben uitstaan. Ook grote Canadese en Australische banken lieten weten voor honderden miljoenen aan het bedrijf te hebben geleend.

Het bankroet van Enron, dat eens een lichtend voorbeeld was voor de liberalisering in de energiesector, lijkt onafwendbaar nadat de veel kleinere concurrent Dynegy eerder deze week een overnamepoging afblies. Volgens Dynegy is de positie van Enron sinds de aankondiging van de overname, drie weken geleden, sterk achteruitgegaan. Pogingen om nieuwe geldschieters te vinden mislukten, omdat beleggers en andere energiehandelaren geen vertrouwen meer hadden in de onderneming. Volgens geruchten zal Enron komende maandag overigens al faillissement aanvragen.

Het aandeel Enron noteerde begin dit jaar nog rond de $80, terwijl de koers gisteren onder de $0,50 sloot. De crisis bij het voormalige wonderkind van Wall Street kwam zes weken geleden tot volle wasdom, nadat bleek dat tussen 1997 en 2001 de winst $600 miljoen lager lag dan was gerapporteerd. Verder ging het bedrijf gebukt onder persoonlijke verrijking van topmensen, frauderende managers en een rammelende boekhouding. De schuld van Enron bedraagt inmiddels $13 miljard. Het bedrijf heeft nu nog minder dan $2 miljard in kas en moet volgende maand voor $4,6 miljard aan rente en aflossingsverplichtingen voldoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.