De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Terugval economie
VS veel groter dan
eerder voorzien

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Amerikaanse economie blijkt in het derde kwartaal van dit jaar veel sterker te zijn gekrompen dan eerder gemeld. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel bleek uit de gisteren vrijgegeven definitieve raming dat de economie in het derde kwartaal met 1,1% is gekrompen. Eerder was een krimp gemeld van 0,4%.

Hiermee doen de VS het beduidend slechter dan Japan en de eurozone, die eergisteren bekendmaakte dat de groei in het derde kwartaal nog net 0,1% bedroeg, genoeg om een recessie vooralsnog buiten de deur te houden.

De VS zitten nu overduidelijk wél in een recessie en de weerslag daarvan dreigt zich verder over Europa uit te storten.

De nieuwe cijfers zijn de slechtste sinds 1991 toen de VS in de Golfregio ten strijde trok tegen Irak dat Koeweit was binnengevallen. Nu eisen de terreuraanslagen van de elfde september hun tol. In het tweede kwartaal groeide de economie van de VS nog 0,3%. Analisten schrokken ook, want ze hadden op een achteruitgang van maximaal 0,9% gerekend.

De bedroevende Amerikaanse cijfers zijn vooral ingegeven door fors afnemende bedrijfsinvesteringen.

Tegelijkertijd blijft het inflatiegevaar in de VS nihil terwijl de inflatie in de eurozone snel daalt. Gisteren werd bekend dat de inflatie in de eurozone over november vermoedelijk uitkomt op 2,1% tegen nog 2,4% in oktober, zo meldde het statistische bureau van de Unie, Eurostat. Daarmee lijkt de Europese Centrale Bank gelijk te krijgen dat de inflatie begin volgend jaar weer onder de 2%-norm zal komen te zitten.

Zowel voor de VS als voor de eurozone wordt een weinig rooskleuriger beeld voor het vierde kwartaal geschetst. De Amerikaanse rente staat nu op 2%, waardoor de mogelijkheden van de Amerikaanse centrale bank om de rente verder te verlagen om de economie te stimuleren steeds beperkter worden. De Europese rente staat op 3,25% wat de ECB meer speelruimte laat, zeker als de daling van de inflatie doorzet. Een rentedaling in de eurozone wordt nog even opgehouden doordat de geldgroei in Europa met ruim 7% per maand nog steeds duidelijk boven de norm van 4,5% zit.

Ondertussen beginnen de begrotingen van de eurolanden steeds meer te kraken onder de teruglopende groei. Volgens het Duitse Handelsblatt heeft de Duitse regering de doelstelling al opgegeven om in 2004 een begrotingsevenwicht te bereiken, er zou al een 'slechtst mogelijke omstandigheden' scenario zijn waarbij de Duitse economie volgend jaar niet meer dan 0,75% groeit, evenveel als dit jaar. Officieel gaat de Duitse regering volgend jaar nog van 1,25% groei uit en een woordvoerder ontkende dat de doelstelling al verlaten is om in 2004 op een begrotingsevenwicht uit te komen. "Maar als de groei blijft tegenzitten, wordt dat begrotingsevenwicht pas in 2006 bereikt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.