De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Toegeeflijkheid aan
rebellen "verkeerd
signaal" Manila

   
 

AMSTERDAM - Met de vreedzame oplossing van het jongste gijzeldrama in de zuidelijke Filippijnen heeft de regering in Manila zich vermoedelijk in de eigen voet geschoten. Moslimrebellen van het 'Moro National Liberation Front' (MNLF) gijzelden afgelopen dinsdag bijna 100 mensen in de zuidelijke havenstad Zamboanga. In ruil voor de ongedeerde gijzelaars konden zij die plaats daags daarna met behoud van hun wapens weer verlaten.

Analisten noemden de lankmoedige houding van Manila 'een verkeerd signaal' naar de rebellen, die al jaren met geweld ijveren voor een zelfstandige moslimstaat in het zuiden van het overwegend rooms-katholieke land.

De gijzeling vond zijn oorsprong twee weken geleden. Toen overvielen enkele honderden MNLF-krijgers een basis op het zuidelijke eiland Jolo. Brein achter die overval was Nur Misuari, de gouverneur van de half-autonome zuidelijke provincie Mindanao. Misuari was in 1996 tot gouverneur benoemd toen hij als MNLF-leider een vredesakkoord met de regering sloot. Andere rebellenorganisaties trokken zich van dat akkoord niets aan en zetten hun strijd voort.

Met de overval hoopte Misuari de regionale verkiezingen van maandag jl. te verijdelen want Manila was inmiddels uiterst ontevreden over Misuari, die zijn functie dreigde te verliezen.

In de gevechten die op de overval volgden, lieten zo'n 160 krijgers het leven. Misuari werd na een arrestatiebevel van Manila een week geleden in Sabah, de Maleisische provincie op Noord-Borneo, gearresteerd.

In een poging hun leider te hulp te komen, gijzelden rond 200 MNLF'ers dinsdag jl. een kleine 100 mensen in Zamboanga. Onderhandelingen met de regering leidden er toe, dat de rebellen de volgende dag de stad mochten verlaten.

Deze toedracht wordt algemeen gezien als een nederlaag voor president Gloria Arroyo. Duidelijk is dat de regeringstroepen de rebellen professioneler zullen moeten aanpakken, willen zij het land bijeenhouden.

Maar dat is moeilijk. In het vredesakkoord van 1996 tussen de MNLF en de toenmalige president Ramos kregen duizenden rebellen de gelegenheid toe te treden tot de krijgsmacht en de politie. En daar maken zij nog steeds deel van uit.

Manila bevindt zich dus in een dilemma: hoe met voormalige rebellen de huidige rebellen te verslaan. De aanpak van het jongste gijzeldrama lijkt in elk geval een stap in de verkeerde richting.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.