De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Afghanen verdeeld
in Bonn

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Binnen de delegatie van de Noordelijke Alliantie op de vredesconferentie in Bonn is gisteren forse onenigheid ontstaan, die heeft geleid tot het plotselinge vertrek van de Pasjtoen-afgevaardigde Hadji Abdul Kadir.

Kadir, gouverneur van de provincie Nangarhar, verliet boos de vergaderzaal omdat onvoldoende rekening zou worden gehouden met de Pasjtoen, de grootste Afghaanse bevolkingsgroep, die op de conferentie bovendien ondervertegenwoordigd zou zijn.

Het overleg op de Petersberg kreeg hierna vanuit Kaboel te maken met een tweede tegenslag. De voormalige Afghaanse president Burhanuddin Rabbani maakte op een persconferentie duidelijk dat hij in Afghanistan de macht in handen heeft en de toekomst van het land bepaalt, wat er ook in Duitsland mag worden besloten.

Geblokkeerd

"Geen herstel van de monarchie", dicteerde Rabbani, maar hij sloot niet uit dat ex-koning Zahir Sjah (87) een bindende rol kan spelen in het verscheurde land.

Over het gevoelige onderwerp van de stationering van een vredesmacht merkte Rabbani op dat een maximum van tweehonderd manschappen voldoende is om het vredesproces te kunnen waarborgen. Voorts liet hij de conferentie in Bonn weten dat de namen van ministers en parlementsleden voor een interim-regering niet in Duitsland dienen te worden bepaald, maar in Kaboel.

Ondanks de tegenslagen tonen de Verenigde Naties zich als organisator van de conferentie nog gematigd optimistisch over het bereiken van een akkoord dit weekeinde.

Als houvast wordt de gemeenschappelijke basis genoemd, die de afgelopen dagen voor de vorming van een interim-regering is gelegd. "Maar het venijn zit hem in de details", bekende VN-woordvoerder Ahmed Fausi, namens voorzitter Lakhdar Bragimi van de conferentie. Fausi voegde eraan toe dat Rabbani had beloofd dat hij zal accepteren wat er op de vredesconferentie wordt besloten.

In een door de VN gesponsordeerde schaduwconferentie in Bonn spreken sinds gisteren 80 Afghaanse mannen en vrouwen over de wederopbouw van hun land. Het zijn advocaten, onderwijzers, handelaren en andere vakmensen die tot de elite van hun land behoorden en moesten vluchten. Ze komen uit Pakistan, Iran, Europa en de Verenigde Staten en hun belangrijkste doel is de mensenrechten van de vrouwen in hun land volledig te herstellen. Ze zullen spreken met de Afghaanse delegaties op de vredesconferentie.

"Tot nu toe is er alleen gesproken over de krijgsheren en niet over de burgers, maar die zijn in de meerderheid. Wij willen de wereld laten zien wat we kunnen bijdragen aan de opbouw van ons land", aldus Belquis Ahmadi, die in 1996 vluchtte voor de Taliban en nu in Washington woont.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.