De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bank loopt
op straat

   
 

door Hans Kuitert KABOEL - "33.000, 33.000", brult Ali Mahmoud op de brug over de al jaren drooggevallen Kaboel-rivier. In zijn handen dikke stapels grauwgroen bankpapier, de Afghani. Het cijfer staat voor de waarde van de nationale munt tegenover de dollar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
De geldhandel in Afghanistan speelt zich af op straat. Banken zijn er niet. Er was een Centrale Bank, maar die is leeggeplunderd. (Foto: De Telegraaf)
Het is een merkwaardige munt, waarvan de wisselkoers niet wordt bepaald door een centrale bank of internationale monetaire schommelingen, maar door de ontwikkelingen aan het militaire en diplomatieke front.

Toen Kaboel werd ingenomen, werd de Afghani door de geldwisselaars prompt duurder gemaakt. Van de ene op de andere dag kreeg de klant 15.000 Afghani's minder voor zijn dollar. Met iedere overwinning van de Noordelijke Alliantie wordt de Afghani duurder. Nu zitten de geldhandelaren gespannen met een transistorradio aan het oor, om te vernemen hoe de onderhandelingen in Bonn verlopen.

Geldwisselaars

Iedere ochtend wordt de trend van de dag gezet. Dan komen de honderden geldwisselaars van Kaboel bijeen in de geldbazaar, meer precies: in het kantoor van Amin Chosty. Hij leidt de vereniging van geldhandelaren. In feite is Chosty een soort directeur van de centrale bank. Dat is ook te begrijpen, want zijn leden hebben de geldvoorraad van Afghanistan in handen, niet de gouverneur van de nationale bank, de Bank Milli Afghan.

De kluizen van de centrale bank zijn leeg. Het geld is meegenomen door Haji Mullah Mohammed Ahmadi, de Taliban-baas van de bank, toen de Taliban in de nacht van 12 november de Afghaanse hoofdstad verlieten, gezien de buit van bijna zes miljoen dollar letterlijk als dieven in de nacht.

Gedurende de dag is het Chosty die de koers bijstelt, maar met individuele handelaren valt te onderhandelen over de koers. Dat is het bizarre van de geldmarkt, die goeddeels in de openlucht plaatsvindt. Wie ontevreden is met de koers blijft net zo lang soebatten totdat hij het eens wordt met de handelaar.

Voor de klant is het van groot belang te weten welke Afghani-biljetten hij koopt voor zijn dollars. De oude biljetten uit de communistische tijd, die de Oezbeekse generaal Abdul Rashid Dostum in Oezbekistan liet drukken, of de Afghani's, die de Noordelijke Alliantie van Russische persen laat rollen als zij weer eens krap bij kas zit.

De Taliban drukten geen geld, zodat alle nieuwe biljetten op de markt vooral afkomstig zijn van de Noordelijke Alliantie. "Die zijn gewoon waard wat er op staat, 10.000 Afghani's", merkt Ali Mahmoud op. "We mogen hopen dat er straks weer een centrale bank is, met veel dekking in goud."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.