De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verkeer in avondspits
blijkt meest gevaarlijk

   
 

door Jeroen Hendriks en Dominique Weesie DEN HAAG - De kans om gewond te raken in het verkeer is het grootst tussen 12 uur en 16 uur 's middags. Wie dan ook nog eens op zaterdag de deur uit gaat, loopt helemaal veel risico om in het ziekenhuis te belanden als gevolg van een verkeersongeval.

Het overlijdensrisico in het verkeer is het grootst op vrijdag, op de voet gevolgd door zaterdag en zondag. De avondspits is het gevaarlijkste moment van de dag omdat daarin de meeste doden vallen. Zo blijkt uit het jaarrapport Verkeersongevallen 2000 van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat komende week wordt gepresenteerd.

Op de 113.419 kilometer aan wegen vonden vorig jaar 278.074 ongevallen plaats. Overigens blijken, in tegenstelling tot nu toe werd aangenomen, rijkswegen veel gevaarlijker te zijn dan provinciale wegen. Opvallend is dat steeds minder voetgangers omkomen in het verkeer. Ten opzichte van vijf jaar (216) geleden is het aantal slachtoffers onder deze groep vorig jaar zelfs ruimschoots gehalveerd (106). Berijders van scooters en motoren daarentegen komen er steeds minder goed vanaf. In vergelijking met 1986 nam het aantal dodelijke slachtoffers toe met 39 procent.

Uit het rapport van Verkeer en Waterstaat blijkt voorts dat slechts 9 procent van de Nederlandse weggebruikers nooit in de file zegt te staan. Ruim 21 procent staat meer dan drie keer per week muurvast.

In totaal telde het Traffic Information Center (TIC) vorig jaar 30.000 files. Opvallend is dat ongevallen gemiddeld slechts 12 procent van alle opstoppingen veroorzaken. De meeste ongevallen (75 procent) op het vaderlandse wegennet vinden plaats bij droog weer. Slechts een vijfde van de ongelukken gebeurt wanneer het regent. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens het departement dat er bij slecht weer minder hard wordt gereden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.