AMSTERDAM - Afwachtende beleggers en weinig nieuws zorgden gisteren voor een rustige handelsdag op de Amsterdam effectenbeurs. De hele dag schommelde de AEX-index vlak onder en boven het slot van woensdag. Uiteindelijk sloot deze belangrijkste beursgraadmeter tegen de verwachting in met een kleine winst op 490,30, ofwel driekwart punt hoger. De Midkap-index sloot vrijwel ongewijzigd op 440,17 punten.
Eerdere voorspellingen over een verdere daling op het Damrak kwamen niet uit. Beursanalisten gingen er gisterochtend nog van uit dat de negatieve trend van woensdag zou doorzetten. Even leek het daar ook op, maar de Midkap deed een aanvankelijk verlies vrijwel totaal teniet toen bleek dat Wall Street positief opende.
"In grote lijnen zag het er slecht uit vandaag, maar zoals vaker is gebeurd deze periode, komen na enkele dagen van dalingen toch de kopers weer om de hoek kijken", aldus een beurshandelaar. "Vooral als Wall Street in rustig vaarwater komt zie je dat effect direct hier in Amsterdam." Dat gebeurde ook gisteren. Na een negatief slot woensdag gingen de Dow Jones-index en de Nasdaq donderdag licht positief van start, waardoor in Europa de beurzen op een onveranderd niveau bleven hangen.
Opvallende daler was het aandeel ABN Amro, dat 1,4% inboette. De bank ligt onder vuur nu een faillissement dreigt voor de Amerikaanse energieproducent Enron. ABN Amro heeft leningen aan het bedrijf uitstaan, maar wilde niets over de zaak of de omvang van de uitstaande gelden kwijt. Volgens geruchten maakt de bank deel uit van een syndicaat van Europese banken dat in totaal 1,4 miljard bij Enron heeft uitstaan. Het aandeel verloor een eurokwartje, ofwel 1,5% op 17,69.
De handel in het aandeel van voetbalclub Ajax kwam aan het begin van de handelsdag stil te liggen. Om half elf werd de handel hervat nadat gebleken was waarom. De aanleiding had op dat moment vrijwel iedereen wel geraden: de club en trainer Co Adriaanse gaan uit elkaar na slechte resultaten in zowel de competitie als in de Europa Cup-toernooien. Het aandeel won 1,9% op een koers van 5,5 bij een sterk verhoogde handel. Op woensdag was er overigens op nog veel grotere schaal in Ajax gehandeld. De geruchtenmachine werkte toen al op volle kracht.
Koninklijke Olie werd geconfronteerd met een besluit van de Duitse mededingingsautoriteit, die de overname van de 2.300 Dea-tankstations wil verbieden. De overname leidt volgens het 'bundeskartellamt' tot ongewenste marktconcentraties in Duitsland. De overname van Veba Öl door concurrent BP wil de kartelwaakhond eveneens verbieden. Het NederBritse concern heeft al aangegeven consessies te willen doen om bezwaren weg te nemen. De media in Duitsland voorspellen overigens dat de Duitse minister van Economische Zaken het besluit van de mededingingsautoriteit zal negeren. Koninklijke Olie sloot ondanks dit nieuws 0,8% hoger op 54,75 en was daarmee de belangrijkste oorzaak van het positieve slot van de AEX. Supermarktgigant Ahold deed met een winst van 1,1% ook een duit in het zakje en sloot op 33,37.
Petroplus maakte gisteren goede kwartaalcijfers bekend. De nettowinst in de eerste negen maanden van de oliemaatschappij bedraagt 20,6 miljoen, tegenover 16 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het concern blijft bij de verwachting van een groei van de winst per aandeel van 25% over geheel 2001.
Grootste procentuele stijger op de beurs was Getronics. De automatiseerder verkoopt een belang van 50% in de logistieke dienstverlener Getexo. Het fonds sloot op 4,03 euro, een winst van 3,3%. Andere positieve uitschieters waren TPG, Wolters Kluwer en VNU.
Buhrmann was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 5,6% op 11,14. Verder viel Philips op onder de dalers in de AEX-index. Het elektronicaconcern maakte tijdens beurs bekend dat er 300 arbeidsplaatsen vervallen tussen nu en 2003 bij de afdeling research. Beleggers maakte dat blijkbaar niet al te veel uit. Het aandeel verloor slechts 0,8% bij een koers van 30,17.
Een van de grootste stijgers op de Midkap was kopieerapparatenproducent Océ, met een winst van 5,6% op 10,32. Op de Midkap viel ook PinkRoccade op. De automatiseerder kondigde een samenwerking aan met BT Ignite voor levering van IT en telecommunicatie dienstverlening in Europa. Over het bedrijf ging bovendien het bericht dat de lonen mogelijk bevroren zullen worden. "Niet een teken van weelde", vond een beursman. Dat vonden beleggers ook, die het aandeel met 1,6% in waarde verminderden. Pink sloot op 26,81.