BRUSSEL - De economie van de twaalf eurolanden is in het derde kwartaal vrijwel gestagneerd. De groei bedroeg nog slechts 0,1% ten opzichte van het vorige kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de groei nog 1,3%, toen al een laagterecord sinds 1996, zo maakte het statistisch bureau van de Europese Unie, Eurostat, gisteren bekend.
De 0,1% is nog net geen economische krimp, maar gedurende zes maanden gaat het nu al duidelijk minder in de eurozone en ook de vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn weinig hoopgevend. Analisten trekken daar dan ook de conclusie uit dat de Europese Centrale Bank nog meer renteverlagingen in haar mouw houdt om de kwakkelende economie te stimuleren. Maar de cijfers zijn toch nog licht beter dan wat de VS en Japan laten zien en dus kon de euro er enig profijt van trekken.
Volgens de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, tevens voorzitter van de eurogroep, is er nu meer ruimte voor de ECB om de rente verder te verlagen dan voor de lidstaten om via stimuleringsmaatregelen nog iets te doen. "De tekorten lopen op en het Stabiliteitspact laat ons geen ruimte meer voor een stimulerend beleid", aldus Reynders. De rente in de eurozone staat nu op 3,25% maar verdere verlagingen vóór januari a.s. worden niet voorzien.
De inflatie in de eurozone is snel op de terugtocht en volgens Reynders is de eerste zorg van de ECB, de prijsstabiliteit, dan ook geen zorg meer. "Handhaving van de waarde van de euro binnen de eurozone is belangrijker dan de externe wisselkoers", maar met de inflatie lijkt het wel goed te zitten. Verdere renteverlagingen door de ECB zijn volgens Reynders vooral afhankelijk van het feit of de loonontwikkeling binnen de perken blijft.
Uit de cijfers blijkt dat de economie vooral gered wordt doordat de consumptieve bestedingen redelijk op peil blijven, de bedrijfsinvesteringen lopen terug. Terwijl Duitsland het qua groei het slechtst doet, blijft de Franse economie boven verwachting sterk. De Duitse economie kromp 0,1% in het derde kwartaal, de Franse groeide nog steeds 0,5%. Volgens analisten is het vooral belangrijk om te zien of deze ontwikkeling zich in het vierde kwartaal doorzet of dat de landen weer meer gelijk op gaan ontwikkelen.