door Harry Blom PRETORIA - Zuid-Afrika's president Thabo Mbeki weigert te zwichten voor druk uit eigen land en de rest van de wereld om het aids-bestrijdingsprogram te versnellen. Een reden daarvoor zijn de hoge kosten van aids-remmers.
|
Zuid-Afrika's president Thabo Mbeki (Foto: AP)
|
In een gesprek met journalisten uit Nederland en België zei de president gisteren dat het beproeven van nieuwe middelen tegen aids niet overhaast mag gebeuren. Hij ziet de introductie van nieuwe aids-bestrijders alleen slagen als dit gepaard gaat met goede medische faciliteiten en opgeleid personeel.
De internationale kritiek op zijn 'aarzeling' hiv te zien als het begin van aids, karakteriseerde hij, aan de vooravond van Wereld-aids-dag, als een "stelselmatig verkeerde voorstelling van zaken".
Zuid-Afrika is een van de zwaarste aids-slachtoffers in de wereld. Van de ongeveer 43 miljoen inwoners hebben volgens officiële telling zo'n viereneenhalf miljoen mensen een hiv-besmetting of aids, maar andere bronnen zeggen dat een kwart van de bevolking besmet of ziek is.
Voor de verdediging van zijn beleid haalde Mbeki recente Amerikaanse rapporten aan volgens welke de toxiciteit (giftigheid) van aids-remmers een gevaar kan vormen.
Vervolgens citeerde hij het IMF, dat verklaard had dat het voor een land als Zuid-Afrika al een hele prestatie is om tien procent van de hiv-besmette mensen een medische behandeling te geven. Het is "voor de hand liggend" dat het geld een belangrijke rol speelt in het aids-beleid, aldus de president.