De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sportarts gaat commercieel
   
 

Een dag na Vergouwens ontslagbrief aan het UMC, zijn de vier betrokken partijen er in Utrecht alsnog uitgekomen. Met een jaarlijkse bijdrage van drie ton van het ziekenhuis in de vorm van faciliteiten, drie ton van NOC*NSF, anderhalve ton van de voetbalbond en zes ton van het ministerie van VWS - waarvan de helft alleen in het eerste jaar als overbrugging - Peter Vergouwen, sportarts van ruim 250 topsporters, en het voedingsmiddelenconcern Numico gaan een unieke samenwerking aan. De researchafdeling van het miljardenbedrijf sponsort een kliniek, puur voor topsporters, in het gloednieuwe ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, waar Vergouwen binnen drie maanden de leiding neemt. Het Utrechtse UMC (Universitair Medisch Centrum), waar de specialist zeven jaar lang hetzelfde werk deed, houdt in samenwerking met de KNVB, het NOC*NSF en het ministerie van VWS een eigen afdeling topsportgeneeskunde in leven. Vergouwen: "Daar ben ik blij om. Het is goed als er meer medische voorzieningen voor topsporters komen. We houden hopelijk de lijnen open naar elkaar. Voor mij als arts persoonlijk is het UMC echter verleden tijd."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Sportarts Peter Vergouwen, de laatste zeven jaar verbonden aan het UMC, verlegt zijn werkterrein naar de Gelderse Vallei in Ede.
Grijze haren kreeg-ie ervan. Peter Vergouwen leefde het afgelopen half jaar in onzekerheid over het lot van de afdeling topsportgeneeskunde, die hij in 1994 opzette. Het Utrechtse academisch ziekenhuis liet vorig jaar al weten dat er in het kader van bezuinigingen geen plek meer was voor de topsportkliniek. Of er moest veel geld bij. Ruim anderhalf miljoen gulden. De overkoepelende sportbond NOC*NSF zegde een financiële bijdrage toe, maar tot afgelopen zomer bleef het angstvallig stil vanuit die hoek. Op het moment dat het UMC dreigde de topsportafdeling begin augustus te ontmantelen, kwam een groep van zestig topsporters in actie. Naast het verzamelen van handtekeningen tegen de sluiting schreven ze een brandbrief naar NOC*NSF, het ministerie van VWS en de media.

Vergouwen: "Daarmee werd het balletje eindelijk aan het rollen gebracht. Maar het tempo was schrikwekkend langzaam. Maandenlang zaten we aan de onderhandelingstafel, zonder dat ik ooit het gevoel kreeg, dat de topsporters er uiteindelijk iets mee zouden opschieten."

zal de topsportkliniek verder gaan als Centre of Excellence. Een woordvoerster van het ziekenhuis: "We hadden Peter er graag bijgehouden. Maar hij kon zich niet vinden in alle eisen die NOC*NSF en VWS stelden aan het Centre of Excellence."

Vergouwen: "Regel hier, beperking daar. Ik had er geen goed gevoel over. Numico gaf mij daarentegen carte blanche. Ik mag in het Gelderse Vallei ziekenhuis een team met de beste specialisten op het gebied van inspanningsfysiologie en voedingsdeskundigen samenstellen. Ik mag de topsporters begeleiden zoals ik denk dat het optimaal is. Geld is daarbij niet het belangrijkste. En ik hoef ook niet - zoals veel mensen vrezen - de producten van Numico te gebruiken in mijn praktijk. Numico is in hele andere dingen geïnteresseerd. Bijvoorbeeld mijn bloedvolumeonderzoek. De uitkomsten van dergelijke wetenschappelijke waarnemingen gebruiken zij weer bij de ontwikkeling van hun producten."

De inmenging van Numico werd eerder ook al door Vergouwen gewenst in Utrecht, maar daar was vooral het ministerie van VWS een felle tegenstander van. De overheidsinstantie, die net als Numico geïnteresseerd is in het wetenschappelijke onderzoek van Vergouwen, kon zich niet vinden in de commerciële interesse van het moederbedrijf van onder meer Nutricia. Voor de onderneming en Vergouwen het signaal om samen verder te gaan. Vergouwen: "Mijn oude werkgever wordt nu mijn concurrent. Ik vind het een goede zaak. Zowel Numico, dat al verschillende connecties met het UMC had, als ikzelf, zijn van plan de contacten met Utrecht warm te houden. Op die manier zijn de topsporters de uiteindelijke winnaars."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.