WASHINGTON - President Bush van de Verenigde Staten zal geen staakt-het-vuren in Afghanistan afkondigen tijdens de Olympische Winterspelen die van 8 tot 24 februari in Salt Lake City worden gehouden. Dat heeft hij in een onderhoud op het Witte Huis duidelijk gemaakt aan Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
|
George W. Bush
...geen wapenstilstand... (Foto: REUTERS)
|
In de 'traditionele' oproep aan de Verenigde Naties, op 11 december, voor vreedzame Spelen in Salt Lake City zullen de Amerikanen niet expliciet vragen om olympische vrede. Zij garanderen alle deelnemers wel veilige Spelen vanaf binnenkomst in de VS tot de terugreis.
Rogge veroorzaakte dinsdag verwarring met de mededeling dat hij de steun van de Amerikaanse president had in zijn oproep voor olympische vrede. Hij zinspeelde daarbij op voortzetting van de olympische traditie. De Belg moest evenwel bekennen dat hij de inhoud van de resolutie voor de VN niet kende omdat hij in zijn gesprek met Bush niet op de details was ingegaan.
Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell had eerder al verklaard dat de Amerikanen niet zullen overgaan tot een staakt-het-vuren. "Onze oproep tot vreedzame Spelen zal geen wapenstilstand garanderen, maar slechts gelden voor de plaats en de reis."
George Bush zal 8 februari niet de eerste president zijn die als 'krijgsheer' de Spelen opent. Tijdens de zomerspelen van 1980 in Moskou waren Sovjettroepen actief in Afghanistan. Dat leidde toen tot de boycot van vele westerse landen. Dat zal in Salt Lake City niet het geval zijn. "Er heeft zich geen land afgemeld", aldus Rogge.
NOC*NSF is op zoek naar een nieuwe verzekeraar die wil instaan voor de uitkering van premies voor behaalde olympische medailles. Na de successen in Nagano (1998) en Sydney (2000) slaagde de sportkoepel er niet in zich opnieuw op de Engelse markt te verzekeren, omdat deze een nieuwe strop vreest.
"We hebben ons de afgelopen twee keer via de Engelse markt ingedekt tegen olympisch succes. Die verzekeraars hebben twee keer fors moeten uitkeren. We zijn nu in Nederland en andere Europese markten op zoek naar een alternatief voor de Spelen van Salt Lake City", zei Marcel Sturkenboom. De directeur topsport van NOC*NSF heeft inmiddels de eerste offerte op zak.
Met de verzekering werden de afgelopen jaren de uitkeringen bij olympisch succes afgedekt. Een gouden medaillewinnaar ontving 60.000 gulden van NOC*NSF. Zilver en brons waren goed voor respectievelijk 40.000 en 20.000 gulden. Nederland won in Nagano en Sydney samen alleen al zeventien keer goud. Volgens H. Zoontjes, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, vormen de successen geen belemmering. "De Engelsen zijn misschien geschrokken, maar in principe is alles te verzekeren. Van de befaamde geld-terug-acties tot de borsten van Pamela Anderson. Alleen kunnen verzekeraars hun premies en voorwaarden wel aanpassen."
Het wereldantidopingbureau WADA gaat het aantal controles versneld uitbreiden. Voor het komende jaar mikt de organisatie op tenminste 4500 tests van ingeleverde monsters. In juni van dit jaar maakte de Canadese voorzitter Dick Pound nog bekend dat in 2002 het aantal controles van 2500 naar 3500 zou gaan en dat het aantal van 4500 pas bereikt zou worden in 2003.
WADA-secretaris Harri Syväsalmi kondigde voorts aan dat begin volgende week het besluit bekrachtigd zal worden dat de Europese Unie een vertegenwoordiger in het bestuur van de WADA kan benoemen. Dat college telt dan vijf leden. In de nabije toekomst zal verder de wereldvoetbalbond FIFA als laatste bond van de olympische zomersporten een overeenkomst met de WADA ondertekenen.
De Russische snelwandelaar German Skoerigin moet op last van de internationale atletiekfederatie (IAAF) zijn wereldtitel op de 50 kilometer van 1999 alsnog inleveren. Hij wordt beschuldigd van het gebruik van het verboden middel gonadotropin.
De internationale voetbalbonden willen futsal (de nieuwe naam voor zaalvoetbal) op de kalender van de Olympische Winterspelen. De Europese voetbalunie UEFA heeft ingestemd met dat idee van de wereldvoetbalbond FIFA. Doel is futsal bij de Spelen van 2006 in Turijn voor het eerst op het programma te krijgen. Het is onbekend wat het IOC van de plannen vindt.