AMSTERDAM - Nog 32 dagen en we betalen met de euro. Voor iedereen die uit de komst van de Europese eenheidsmunt nog een slaatje wil slaan, begint daarmee de tijd te dringen. Zó zelfs, dat het kan gebeuren dat twee verschillende partijen onafhankelijk van elkaar het exclusieve verkooprecht claimen van een eurotester voor (groot)winkelbedrijven. Lijdend voorwerp is de Detector Plus, "een uitzonderlijk en uiterst efficiënt toestel waarvan de bijzonder gesofisticeerde controlemethodes het aanvaarden van echte bankbiljetten garandeert". Alhoewel: de wederverkopers zelf lijden ook heel wat af.
|
De Detector Plus: gepatenteerd controleapparaat voor het testen van bankbiljetten. (Foto: Josephil bv)
|
"Het is een Zwitsers apparaat, waarvoor wij in Nederland het exclusieve verkooprecht hebben", aldus Bart van Aken en Richard ter Horst van Unisecure in Delft. "Het toestel wordt gemaakt in Italië en wij zijn de enigen die het in Nederland mogen verkopen", stellen Frank van Dodewaard en Raymond Huwaë van Josephil uit Breukelen. Het apparaat zelf moet personeel van winkels en grootwinkelbedrijven in staat stellen valse van echte eurobiljetten te onderscheiden. Daar hangt wel een prijskaartje aan: "678", aldus Van Dodewaard en Huwaë; "1000", zeggen Van Aken en Ter Horst.
Wie de Detector Plus voor het eerst ziet, denkt meteen aan een pinautomaat die je nu al in winkels tegenkomt, alleen is dit toestel wit. Voor het testen zelf heeft de detector ongeveer 2 seconden per biljet nodig. Het apparaat controleert de transparantie van het biljet, het drukprocédé, de aanwezigheid van magnetische inkt, de lengte en dikte van het biljet en de aanwezigheid van onder meer vezels.
"Daarmee gaat-ie veel verder dan een uv-lamp", zijn Van Aken, Ter Horst, Van Dodewaard en Huwaë het wél eens. "Die test slechts één van de echtheidskenmerken", te weten de aanwezigheid van vezels. Onder ultraviolet (uv-)licht blijft het bankpapier donker, maar lichten de vezels op (in de kleuren rood, blauw en groen). Daarnaast zijn onder uv-licht aan de voorzijde van eurobiljetten twee soorten inkt te onderscheiden: de blauwe inkt wordt groen en de gele inkt wordt oranje.
De Detector Plus is een uitkomst voor al het winkelpersoneel, zijn de vier ondernemers het verder eens. "Je hoeft niemand meer te trainen in het herkennen van eurobiljetten: de detector beslist of een biljet echt is of niet." Bijkomend voordeel is dat de fabrikant van de eurotester valse biljetten die tóch door de detector worden geaccepteerd, vergoedt. Hoe je er na de test ooit nog achterkomt dat een biljet vals is? "Dat is inderdaad een probleem", geven Van Dodewaard en Huwaë toe.
Nee hoor, beantwoorden Van Aken en Ter Horst dezelfde vraag. Op het moment dat de winkelier zijn biljetten naar de bank brengt, kan daar alsnog vast komen te staan dat een briefje vals is. Is dat het geval, dan wordt dat aan de winkelier gemeld, die zijn schade vervolgens kan verhalen. Bij Van Aken en Ter Horst is dat overigens níet op de fabrikant, maar op een verzekeringsmaatschappij. "Met verschillende partijen worden daarover gesprekken gevoerd."
De angst voor valse eurobiljetten is ondertussen een terechte, benadrukken de vier ondernemers weer eensgezind. Van Aken en Ter Horst hebben op een website met de veelzeggende naam valseeuro.nl wat nieuwsfeiten op een rijtje gezet: de roofoverval op de Rabobank in Amstelveen, waar een bedrag van 250.000 werd buitgemaakt, het opduiken van valse euro's nog voordat de munt is ingevoerd (twee berichten daarover maar liefst), en een artikel waarin gemeld wordt dat "criminele groepen voorbereidingen treffen om hun slag te slaan".
Van Dodewaard en Huwaë hebben hun site nog niet in de lucht, maar wel hun concullega's op achterstand gezet door de domeinnaam eurodetector.nl te registreren. Geïnteresseerden zullen daar de mogelijkheid krijgen om hun eurotester online te bestellen, beloven de ondernemers.
Het is een derde partij die uiteindelijk duidelijkheid verschaft over wie de Detector Plus in Nederland mag verkopen. "We onderhandelen nog met zowel Van Aken en Ter Horst, als met Van Dodewaard en Huwaë", stelt Rob Vrolijk namens het Zwitserse Alarmcom (in een eerste reactie). Het is deze distributeur van veiligheids- en beveiligingsproducten die van de Italiaanse fabrikant van de eurotester het alleenrecht heeft verkregen op de verkoop van het apparaat in de Benelux. "Voor ons is de detector een bijkomend product, dus zijn we op zoek naar een partij die het apparaat voor ons in de markt wil zetten."
Dat kan Unisecure (Van Aken en Ter Horst) zijn, maar ook Josephil (Van Dodewaard en Huwaë), aldus Vrolijk: "We zijn er nog niet uit", zegt hij 's ochtends. 's Middags is de kogel ineens door de kerk, na een gesprek met Van Aken en Ter Horst. Het is hun Unisecure die het exclusieve verkooprecht krijgt. Een slechte Sinterklaas voor Van Dodewaard en Huwaë van Josephil? Niet per se, aldus Ter Horst (Unisecure): "Als wederverkoper die waarde toevoegt, kunnen ze de detector toch gewoon gaan verkopen."