AMSTERDAM - Gebrek aan stimulerend nieuws en een lager Wall Street hebben gisteren de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs weer in de min gedrukt. Bij een overigens bescheiden handel zakte de AEX tot 489,51, per saldo een verlies van 8,25 punten.
Philips was met een verlies van 1,14 op 30,41 een van de grootste dalers onder de hoofdfondsen, mogelijk in verband met een waarschuwing van analisten in de Britse Financial Times voor een te groot optimisme ten aanzien van de technologiesector.
De Amerikaanse technologiefondsen zouden wel eens aan de vooravond kunnen staan van een nieuwe koersdreun. Sinds de aanslagen van september zijn de koersen in deze sector met liefst 40% aangetrokken, dat is veel meer dan men zou verwachten als men uitgaat van de prognoses, dat ook komend jaar de investeringen door het Amerikaanse bedrijfsleven in ict zullen tegenvallen. Het bedrijfsleven neemt zo'n 85% van de totale investeringen voor zijn rekening, stellen de analisten.
Kon. Olie daalde 0,75 tot 54,30. Het concern wil van zijn belang van bijna 17% in het Belgische aardgasbedrijf Distrigas af. Shell denkt het geïnvesteerde kapitaal elders rendabeler te kunnen inzetten, zo bleek uit een interview met Marc Bryckman, bestuurslid van Belgian Shell. Het belang werd indertijd genomen om verzekerd te zijn van afzet van aardgas op de Belgische markt. Dat zou Shell echter ook zelfstandig kunnen.
Van de overige chemiefondsen sloot DSM 0,65 lager op 39,05. Het concern heeft zijn wereldmarktleiderschap op het gebied van antibiotica volgens eigen zeggen aanzienlijk versterkt door het aangaan van een joint venture en het bouwen van een nieuwe fabriek in China.
De grootste procentuele daler op het Damrak was gisteren de producent van melksystemen Prolion. De koers schoot met ruim 18% (0,55) terug naar 2,50. Het bedrijf meldde over het hele boekjaar '01/'02 nettowinst te kunnen boeken, na een 'beperkt verlies' over de eerste helft van het jaar. "In ieder geval minder dan 2 miljoen", liet directeur ir. H. Buitenhuis desgevraagd weten.
De enige concrete cijfers die gisteren in een summier persbericht werden gegeven betroffen de verkoop van de melkrobots in de eerste drie maanden van het op 1 juli gestarte boekjaar. Die verkoop door Prolion zelf was tijdens deze periode nul komma nul. Wel werden er door Prolion's distributeurs nog 25 robots aan de melkveehouders gesleten, wat hun voorraad deed slinken tot 100. Ook dat is nog teveel, het zou nog met een kwart tot de helft moeten kunnen worden verminderd. Dat zou de komende maanden moeten lukken, waarna men weer kan gaan denken aan hervatting van de productie.
In de telecomhoek was Versatel vier eurocent in de min op 1,30. De onderneming zou intussen vorderingen maken met de uitvoering van het schuldredutieplan, waarmee beleggers vorige maand werden verrast. Volgens dat plan zouden de hoogrentende leningen (tot 13% rente) moeten worden teruggekocht.
De obligatiehouders zouden dan voor elke euro schuld circa 20 eurocent in contanten plus ongeveer 10 eurocent in aandelen ontvangen. Dat zou dus een afwaardering van hun obligatie met 70% betekenen. Daarmee zou de dreiging van een verwijzing naar het strafbankje van de beurs in verband met een negatief eigen vermogen kunnen worden voorkomen.
Het plan, dat zou worden uitgevoerd als 90% van de obligatiehouders zijn stukken aanbood, werd in eerste instantie met weinig enthousiasme door beleggers ontvangen. Versatel zou met een beter voorstel moeten komen wilde zij voldoende beleggers over de streep kunnen trekken, heette het toen. Versatel zei desgevraagd nog steeds hard te werken aan het plan, en te hopen dat het vóór de kerst afgerond kan zijn.
Een andere mogelijkheid om verwijzing naar het strafbankje te voorkomen is (gedeeltelijke) overname door een concurrent. In dat verband wordt de laatste tijd weer eens de naam van British Telecom genoemd. Het gerucht gaat dat deze belangstelling zou hebben voor een 50%-belang in Versatel. Maar, zoals gebruikelijk, een commentaar op dergelijke geruchten wil geen van de partijen geven.
Het aandeel KPN moest gisteren weer in koers terug, dit keer 0,75 tot 54,30. Dinsdag werd bekend dat de banken de koers niet steunen of stabiliseren. Zouden zij dat wel doen dan overtreden zij daarmee de Britse voorschriften.
Na het koersherstel van de afgelopen maanden na het aantreden van Ad Scheepbouwer als nieuwe stuurman gaan veel beleggers tot verkoop van hun stukken over, al dan niet om hun papieren koerswinst in klinkende munt om te zetten.
Het technologiebedrijf HITT kreeg een order van 2,5 miljoen voor de levering van een scheepsverkeersbegeleidingssysteem in Den Helder. Dat wisten beleggers wel te waarderen, getuige de koersstijging van twee eurodubbeltjes tot 6,75.
Op de lokale markt verloor het aandeel Macintosh 1,15 tot 10,55. De onderneming stelde dinsdag nabeurs te verwachten in 2001 een 'bescheiden' nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening te behalen. Het bedrijf heeft Superconfex niet kunnen verkopen en zal nu proberen met de meest veelbelovende winkels verder te gaan. De verkoop van Bentex verloopt voorspoedig.