DEN HAAG - De Tweede Kamer start een parlementaire enquête naar mogelijke bouwfraude in Nederland, waarbij ook de felbekritiseerde schikking in de geruchtmakende fraudezaak bij de aanleg van de Schipholtunnel wordt onderzocht.
Na het opstappen van PvdA-Kamerlid Van Gijzel, die vond dat hij monddood werd gemaakt door beoogd PvdA-lijsttrekker Melkert, zette de PvdA gisteren met het CDA hard in op het houden van een bouwenquête.
Tijdens die enquête, die nog dit jaar moet beginnen, worden getuigen uit bijvoorbeeld de bouwwereld onder ede gehoord omdat de Kamer vreest dat zij anders niet de waarheid zullen spreken over vermeende illegale prijsafspraken bij aanbestedingen, omkoping van ambtenaren en andere duistere praktijken.
Minister Korthals (Justitie) verwacht dat zijn bijdrage in het onderzoek bescheiden zal zijn en dat vooral het terrein van de PvdA-collega's Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) en Pronk (VROM) onder de loep wordt genomen.
Korthals vindt dat de Kamer beter eerst de informatie van het OM en het kabinet had kunnen afwachten. Volgens hem kunnen verklaringen van onder ede gehoorde getuigen niet gebruikt worden in het strafrechtelijk onderzoek, wat lastige gevolgen kan hebben.
Volgens de nieuwste PvdA-woordvoerder Van Oven moet echter het zwaarste wapen van de Kamer worden ingezet omdat het rechtsgevoel van burgers gekrenkt is door het afkopen van strafvervolging door de frauderende bouwers van de Schipholtunnel. Uiteindelijk maakte alleen de VVD een voorbehoud. De PvdA maakte gisteren in het spoeddebat over de Schipholzaak na alle eerdere ophef een knieval voor minister Korthals. Van Oven gaf toe dat zijn fractie "tandenknarsend" accepteerde dat de Justitie-minister niet in beroep kan gaan tegen de schikking van het openbaar ministerie met drie fraudeurs.
Wel kreeg Korthals harde kritiek van de hele Kamer omdat het OM nooit, en zeker niet zonder hem te informeren, een schikking had mogen treffen. De Kamer vindt het bovendien onverteerbaar dat Korthals het enthousiasme van het OM, "de beste deal sinds tijden" deelt terwijl HBW, Strukton en KSS ten onrechte belastinggeld in hun zak hebben gestoken.
Korthals beloofde beterschap.
In de toekomst zal de minister altijd geïnformeerd worden door het OM over gevoelige schikkingen, wordt de max imale boete van een miljoen gulden voor bedrijven flink verhoogd en wordt onderzocht of frauderende bouwbedrijven op een soort zwarte lijst kunnen komen en uitgesloten worden van overheidsopdrachten.