Desalniettemin timmert NAC voorlopig verder aan de weg als het gaat om uitzendingen via de elektronische snelweg. "Ik durf wel te voorspellen dat over twee jaar 10.000 mensen naar zo'n wedstrijd zullen kijken", aldus Knop, die morgen weer achter zijn computer plaats kan nemen om de eerste Limburgse derby - tussen Roda JC en Fortuna Sittard - De verwachtingen van live-voetbal via internet zijn bij veel Nederlandse clubs hooggespannen. Dit weekeinde werd met NAC-FC Groningen voor het eerst een Nederlandse eredivisiewedstrijd op het world wide web uitgezonden. In de ogen van NAC een belangrijke eerste stap in een proces dat de club de komende jaren geen windeieren zal leggen. Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake is daarentegen sceptisch over dit voor Nederland nieuwe fenomeen.
Een bescheiden aanzet. Zo kan de Bredase primeur het best worden omschreven. Een select gezelschap van 500 belangstellenden logde zaterdagavond in om tegen betaling te zien hoe NAC de Groningers met 5-0 klop gaf. Ondanks de bepaald niet overweldigende belangstelling was NAC tevreden. "Al hadden er maar vijftig mensen gekeken. Het is vooral van belang dat het technisch goed is gegaan", vindt Xander Knop van NAC's mediabedrijf.
Het uitzenden van een wedstrijd via het internet was op zichzelf niets nieuws. Onder meer NAC zelf deed dit al eens eerder, maar wél helemaal nieuw was dat er ditmaal voor betaald moest worden. "De afspraken tussen de Eredivisie NV en de mediapartners Canal+ en de NOS zijn dusdanig, dat clubs op dit gebied alleen iets mogen doen via pay-per-view", aldus Knop.
En dus moesten de belangstellenden 7,50 betalen om het eigen doelpunt van FC Groningen-verdediger Mo Allach en de geplaatste kopbal van Earnest Stewart via het computerscherm in de eigen woning te halen. Overigens wierp die betaling meteen een barrière op, die volgens Knop de reden was voor de geringe belangstelling. "Er moest met een creditcard worden betaald. Nederlanders houden er niet zo van om creditcardgegevens op het internet te gebruiken. Bovendien heeft niet iedereen een creditcard", aldus Knop.
Daar kwam nog eens bij dat de betalingsserver 's middags overbelast raakte, waardoor een deel van de klanten niet geholpen kon worden. "Alleen al tussen drie en vijf uur 's middags hebben zo'n 750 mensen geprobeerd in te loggen", aldus Knop, "Helaas was het niet mogelijk zo massaal de creditcardgegevens te controleren en werd de pagina onbereikbaar. De belangstelling is enigszins onderschat door het bedrijf dat dit deel van de productie voor zijn rekening nam."
Voor eerdere uitzendingen via internet, die gratis waren, was de belangstelling wat groter. Een uitzending van het oefenduel NAC-Sunderland trok 4800 belangstellenden, terwijl 6000 voetballiefhebbers de site van SC Heerenveen opzochten voor de Intertotowedstrijd tegen Liepajas Metalurgs.
Voor NAC-FC Groningen was aardig wat belangstelling vanuit de regio Groningen. "Naar schatting veertig procent van de kijkers kwam uit Groningen en omstreken", aldus Knop. Bij het bedrijf van Knop meldde zich bovendien een kijker die de wedstrijd - die door John van Vliet van Canal+ van commentaar werd voorzien - vanuit Australië volgde. "Die vond het echt fantastisch. Normaal kon die supporter helemaal niets van NAC zien." Overigens verliep de uitzending met enige vertraging. De door de NOS gemaakte beelden werden via Hilversum naar een bedrijf in Dublin gestuurd, dat voor de omzetting zorgde, waarna de beelden naar Amsterdam gingen om op internet te worden uitgezonden. "Dat leverde een vertraging van slechts enkele seconden op", aldus Knop.
Bij NAC voorziet men veel groeimogelijkheden voor de uitzendingen via internet. "Daarvoor zullen we wel onder meer een absoluut veilig en gemakkelijk betalingssysteem op moeten zetten en moet de penetratie van breedbandinternet groter worden", aldus Knop.
Bovendien moet er tussen clubs en mediapartners overeenstemming worden bereikt over hoe deze nieuwe mogelijkheid die de techniek biedt, kan worden benut. "Dit is natuurlijk interessant voor veel clubs, want je bent niet meer afhankelijk van de live-wedstrijd die Canal+ uitzendt. Vaak zijn dat wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV", constateert Roelant Oltmans, algemeen directeur van NAC.
Marketingdeskundige Frank van den Wall Bake gelooft in het geheel niet dat deze ontwikkeling echt interessant is voor voetbalclubs. "Er is geen toekomst voor live-uitzendingen via internet. Het kijken naar een sportwedstrijd is iets wat je samen met vrienden of familie doet. De tv leent er zich heel goed voor om samen te kijken, samen te juichen, samen te schelden. Internet daarentegen is vooral geschikt als bron van allerlei informatie over een club. Uitslagen, statistieken, nieuws, filmpjes van de doelpunten; allemaal dingen die je kunt opzoeken. Maar er is niemand die in zijn eentje met bier en chips achter zijn computer gaat zitten."
"Uitzendingen via internet zullen nooit het grote geld opleveren. Clubs denken dat wel, maar daarbij is sprake van een stukje verkeerde voorlichting. Ze willen zo graag aanklampen bij nieuwe technologische ontwikkelingen en zijn zo vastberaden om nieuwe geldbronnen aan te boren, dat ze dit maar aannemen", aldus Van den Wall Bake, die veel meer verwacht van pay-per-view. "Het verbaasde mij enorm dat Ajax-directeur Arie van Eijden onlangs in één adem over pay-per-view en internet sprak. Dat zijn twee heel verschillende dingen. Pay-per-view betekent dat ik op een door mij te bepalen tijdstip de wedstrijd die ik wil zien, kan zien. Daar zitten grote mogelijkheden in. Bijvoorbeeld door - wat in Italië al gebeurt - een seizoenskaart te koppelen aan een abonnement om via pay-per-view ook alle uitwedstrijden van je club te zien."
die via internet wordt uitgezonden, te bekijken.